Termocentrala Paroșeni a obținut anularea procesului verbal prin care Garda de Mediu a dispus suspendarea activității

0
272

Final de proces, pe fond, între Complexul Energetic Hunedoara prin Termocentrala Paroșeni și Garda de Mediu.

Complexul Energetic Hunedoara a contestat procesul verbal emis încă din 2015 de Garda de Mediu prin care s-a dispus sistarea activității termocentralei hunedorene.

”În urma pronunțării de astăzi (vineri-n.r), soluția a fost scăderea amenzii cu 25 la sută de la 40 mii lei la 30 mii lei, iar sistarea activității, care a fost complementară aplicării amenzii a fost suspendată”, a declarat, vineri, directorul general al CEH, Viorel Stancu.

Conducerea CEH ar vrea să micșoreze însă amenda, care ”nu este foarte mare, dar totuși ne apasă”.

La momentul în care inspectorii de mediu au ajuns la Termocentrala Paroșeni, grupul energetic de aici era oprit.
Urmare a controlului efectuat, s-au luat următoarele măsuri: interzicerea funcționării fără autorizație integrată de mediu în sensul respectării Legii nr.278/2013. Precizăm că în vederea obținerii autorizației integrate de mediu este necesară realizarea investițiilor ce decurg din respectarea directivelor europene 2001/80/C și 31/1999”, se arăta în raportul de control al Gărzii de Mediu.
Pentru a putea funcționa, legal, Termocentrala Paroșeni trebuia să rezolve problemele legate de desulfurarea gazelor de ardere. Investiția este începută de câțiva ani, este realizată undeva la 95 la sută, însă este nefinalizată. Abia luna trecută CEH a reușit să achite TVA-ul aferent investiției, conducerea societății urmând să negocieze cu cei de la CNIM reluarea lucrărilor.
În perioada următoare se negociază reluarea lucrărilor în vederea finalizării lucrărilor de investiţii pentru conformarea la cerinţele impuse de legislaţia de mediu, perspectivă în care nu va mai exista riscul suspendării activităţii Termocentralei Paroşeni”, spunea, luna trecută, directorul de atunci L CEH, Mihael Melczer.
O altă cerință a celor de la mediu pentru Termocentrala Paroșeni este legată de schimbarea tehnologiei de colectare, transport și depozitare a zgurii și cenușii. Și acest proiect face parte din marea investiție legată de realizarea instalației de desulfurare.
Proiectul de la Termocentrala Paroșeni are o valoare de 65.300.000 de euro. Investiţia se derulează printr-un contract de finanţare încheiat între România şi Banca Europeană de Investiţii. Acesta are o  valoare de 32,65 milioane de euro.
Statul român contribuie la finanţarea proiectului cu o sumă egală, prin contractarea de instrumente de datorie publică de către Ministerul Finanţelor Publice. Durata de execuţie a lucrărilor a fost depășită din cauza problemelor economice cu care se confruntă CEH.
Termocentrala Mintia a pierdut deja, pe fond, procesul cu Garda de Mediu. Judecătoria Deva a menținut, anul trecut, actul de control încheiat de inspectorii de mediu, însă la Mintia problemele sunt mult mai grave decât la Paroșeni.
”Termocentrala Mintia este un pic mai greu, dar sperăm că odată cu implementarea acestui SIEG să putem demonstra că și acolo vom face investițiile de mediu și sperăm într-o soluție favorabilă și în acel proces”, recunoaște directorul CEH, Viorel Stancu.
La Mintia, investițiile de mediu nu sunt nici măcar începute.
Mihaela MIHAI