Ministrul Fondurilor Europene a semnat contractul de finanțare al proiectului ApaServ în valoare de 90 milioane de euro

0
154

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a semnat, vineri, la Petroșani, contractul de finanțare al proiectului ApaServ pentru modernizarea rețelelor de apă și canalizare.

”Împreună cu echipa condusă de directorul ApaServ, Costel Avram, aducem cei mai mulți bani europeni în Valea Jiului, 90 de milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă potabilă și canalizare pentru cei peste 118 mii locuitori din Valea Jiului”, a declarat, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Contractul de finanțare a fost semnat și de directorul ApaServ, Costel Avram, dar și de președintele ADI Valea Jiului, Gheorghe Ile.

Contractul operatorului de apă din Valea Jiului este primul care se semnează la nivelul țării.

”Este primul proiect care se semnează la nivelul României. Suntem primul operator care semnăm proiectul pe POIM. Este cel mai mare proiect din Valea Jiului, care însumează 90 de milioane de euro și cred că cu odată implementat și costurile și tariful vor scădea în Valea Jiului la serviciile de apă și canalizare”, a declarat Costel Avram, directorul ApaServ.

Conform sursei citate, odată implementat proiectul, vor fi reduse pierderile de pe rețea. Target-ul este de 40 la sută.

Proiectul, co-finanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, are o valoare totală aprobată de 384.329.650,38 lei (cca. 90 de milioane de euro).
85% din valoarea contractului reprezintă fonduri europene nerambursabile. Alte 13 procente vor fi alocate de la bugetul de stat. Restul de 2 la sută va fi asigurat din contribuțiile locale ale Consiliilor Locale și Consiliul Județean Hunedoara (acționarii ASVJ).
În cadrul acestui proiect vor fi reabilitați 29,2 km aducțiuni (din care aducțiune Campu lui Neag – 4,2 km). Tot în cadrul acestui proiect vor fi reabilitați peste 69 kilometri de rețele de apă (Petroșani-18,4 km, Petrila-9,2 km, Aninoasa-1,9 km, Vulcan-16,0 km, Lupeni-17,1 km, Uricani-7,0 km). Totodată, va fi extinsă rețeaua de apă pe 8 kilometri, în Câmpu lui Neag.
În cadrul aceluiași proiect vor fi reabilitați 47,3 km (Petroșani-11 km, Petrila-7,4 km, Aninoasa-2,5 km, Vulcan-7,2 km, Lupeni-12,8 km, Uricani-6,4 km), captarea de apă Izvorul, stațiile de tratare Taia și Zănoaga precum și șase stații de pompare. Un alt punct al proiectului îl constituie realizarea unui sistem centralizat SCADA, inclusiv branșamente electrice, dar și achiziția de utilaje și echipamente pentru intervenții în sistemele de apă și apă uzată.
Proiectul urmează a fi implementat în perioada 19 mai 2017 – 31 decembrie 2023.
Proiectul ApaServ este primul proiect nou de investiţii în exerciţiul financiar 2014 -2020, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) și reprezintă totodată cea mai mare investiție în infrastructura de apă şi apă uzată în Valea Jiului.
Mihaela MIHAI