Se închide CEH apare Compania Națională de Tuneluri

0
2184

Idei trăznite pentru o zonă muribundă. Interesul Văii Jiului este mimat în orice apariție publică. Indiferent că protagonistul e politician, sindicalist, sau reprezentant al statului. Complexul Energetic Hunedoara e aproape de închidere. Dar Valea nu va duce lipsă de companie națională.

Minerii, de pe galerii în tuneluri

O ”conferință de nivel înalt„ a avut loc, joi, la Universitatea Petroșani. O conferință în cadrul căreia cei prezenți au auzit despre sprijinul pe care Guvernul Dăncilă și PSD-ALDE îl acordă Văii Jiului. O conferință care ar fi trebuit să ”bată în cuie” ce se poate face pentru Valea Jiului în condițiile în care mineritul se închide.

Așteptările au fost însă prea mari, iar denumirea pompieristică dată evenimentului s-a spart precum un balon de săpun. La final, Valea Jiului s-a ales – din partea organizatorilor ”conferinței de nivel înalt„ – cu 10 propuneri. Unele vechi, de peste 10-15 ani, altele noi și năstrușnice.

Înființarea la Petroșani a unei Companii Naționale de Tuneluri și Infrastructură Strategică Subterană. Așa sună una dintre soluțiile ”comune”.

Adică CEH se închide, dar e nevoie de mineri – cei 1000 de tineri din Petroșani care vor să lucreze în mină după cum spune președintele Confederației Meridian, Ion Popescu. Nu pentru huilă ci pentru autostrăzi și eventual metrouri. Că tot a anunțat comisarul European Corina Crețu că Bucureștiul primește bani pentru o nouă magistrală de metrou.

Compania este necesară pentru a permite statului român ”să aibă o unitate specializată în parteneriatele public-private pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere și feroviare”.

Coeziunea economică, socială și teritorială în România nu se poate obține fără asigurarea interconectării transcarpatice. A venit momentul ca între provinciile istorice ale României să existe legături rapide prin tuneluri rutiere și feroviare. Specialiștii mineri din Valea Jiului și nu numai, au competențele profesionale și experiența necesară pentru a contribui la realizarea acestui obiectiv strategic național”, se arată în declarația ”comună” preznetată în urma întâlnirii de la Petroșani.

Și dacă minerii din Vale nu sunt de ajuns pentru tunelurile transcarpatice, pot fi folosiți și cei din Gorj. Nu de alta, dar Complexul Energetic Oltenia poate avea aceeași soartă cu Complexul Energetic Hunedoara.

Mai mult, fiind vorba de tuneluri și munca sub pământ, eventuala viitoare Companie Națională de Tuneluri se poate transforma într-o gaură neagră. La fel ca și mineritul care ani la rând a înghițit sute de milioane de euro. Și nimeni nu știe pe ce și cum s-au scurs acești bani.