Corina Crețu: Comisia Europeană nu impune nici închiderea minelor, nici dezvoltarea economică

0
676

Comisarul european Corina Crețu a reafirmat, joi, la Petroșani, ceea ce se știa deja. Comisia Europeană nu impune închiderea minelor. România este cea care poate determina Comisia Europeană să facă o excepție de la decizia 787/2010. Este vorba de decizia în baza căreia mineritul de huilă beneficiază de subvenție dacă e pe închidere.

Comisia Europeană nu impune

Corina Crețu a reafirmat la Petroșani ceea ce se știa deja. Nu Comisia Europeană a impus închiderea minelor.

Am înțeles că se dorește continuarea activității. Acest lucru nu îl impune Comisia Europeană. Comisia Europeană nu impune nici închiderea minelor, nici dezvoltarea economică. Cred că orice regiune trebuie să fie pregătită pentru că tendința este de a se renunța la cărbune și a merge către alte resurse energetice mai puțin poluante”, a spus Corina Crețu, joi, la Petroșani.

Afirmația comisarului european întărește ceea ce se știa deja. Din lipsă de soluții pentru huila autohtonă, statul a apelat la mecanismul pus la dispoziție de Uniunea Europeană. Adică acordarea de ajutor de stat pentru minele de huilă, dar numai dacă acestea se închid până la finele lui 2018.

Politicul și sindicatele vor prelungire după prelungire

CEH a introdus în schema de ajutor de stat existentă și minele Lonea și Lupeni. Comisia Europeană a fost de acord. Românii s-au sucit și dându-și seama că nu se încadrează în termene au cerut o prelungire. Comsia Europeană a fost de acord și de această dată. Adică a acceptat ca de la mina Lupeni să se scoată huilă până la finele lui 2018. Acum, administrația politico-sindicală de la CEH vrea o altă prelungire. Și cere sprijinul comisarului european.

Este o corespondență care înțeleg că are loc între Minsiterul Energiei și comisarul care răspunde pentru competiție. Potrivit regulamentelor în vigoare practic la sfârșitul anului 2018 UE nu mai finanțează ajutor de stat pentru mine. Ceea ce se solicită este continuarea acestui ajutor de stat. Eu voi verifica, când mă voi întoarce la Bruxelles dacă există această corespondență și în ce măsură, acest lucru Guvernul trebuie să-l știe, au venit cu argumente concrete, solide pentru a determina CE să facă o excepție”, a spus Corina Crețu la Petroșani.

Noua idee ce li s-a năzărit sindicaliștilor politici e aceea de a exploata cărbune de la cele două unități miniere până în 2024. Tot până atunci statul să aloce subvenția pentru extracția huilei. Iar închiderea efectivă a minelor să se facă până în 2027.