Reeducarea, pedeapsa unei minore pentru mai mulți ani de activitate infracțională

0
254
foto: Lugoj online

Cunoscută ca autoare a zeci de furturi, o adolescentă din Valea Jiului a ajuns într-un centru de reeducare. Fata este o veche cunoștință  a polițiștilor și procurorilor din Valea Jiului. 

Reeducare la Buziaș

Tânăra de 17 ani, cunoscută în Valea Jiului ca Lila, este din Lupeni. A fost reținută pentru 24 de ore chiar de ziua ei, în toamna anului trecut. Ulterior a fost pusă sub control judiciar. Dar chiar și așa și-a continuat activitatea. La finele anului trecut însă, instanța a condamnat-o la reeducare.

 ”Față de inculpata minoră s-a luat măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru educativ pe o durată de un an și șase luni, reținându-se în sarcina acesteia săvârșirea a două infracțiuni de furt calificat pe raza municipiului Petroșani. Din datele comunicate instanței, măsura educativă a fost pusă în executare, minora fiind în prezent depusă la centrul de educare Buziaș”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Gabriela PONYICZKY, președinte Judecătoria Petroșani

Adolescenta, care nu a acționat numai în Petroșani, mai are alte procese pe rol.  Măsura dispusă de instanță e ultima din cele aplicate în sistemul judiciar în cazul minorilor.

”În funcție de circumstanțele cauzei legea prevede măsuri educative graduale și aceasta este ultima măsură, următoarea măsură fiind tot o măsură educativă privativă de libertate a internării într-un centru de detenție”, a mai spus judecătorul  Gabriela PONYICZKY.

Minora nu este un caz singular la nivel de Valea Jiului. Procurorii sunt obișnuiți cu infracțiuni săvârșite de minori.

În același dosar cu adolescenta a fost internat într-un centru de reeducare un alt minor. Acesta a primit de la instanță doi ani în centrul respectiv.

Un al treilea inculpat a fost condamnat la închisoare, însă instanța a dispus suspendarea executării pedepsei.

În cazul în care continuă activitatea infracțională, minorii pot ajunge la penitenciar de la momentul în care împlinesc 18 ani.

Au însă și posibilitatea să plece mai repede din centrul de reeducare. Dacă sunt cuminți pot ieși după ce au executat o treime din pedeapsă.