Întunericul din energie vine pe ”firele” politice. Incompetența scurtcircuitează și CEH

0
560
foto: instalfocus

România are un sistem energetic în care companiile de stat joacă un rol important. Din păcate, majoritatea acestor companii se află în situații dificile. De-a lungul anilor au fost decapitalizate și la conducerea lor au fost numiți directori susținuți politic. Pe linie de partid. Și numiți prin ordin de ministru. Selecția în baza ordonanței corporatiste a fost, cel puțin în cazul CEH ignorată aproape în totalitate.

Interimar de rău augur

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, afirmă că în sectorul energetic național companiile de stat joacă un rol important. Au de plătit taxe, redevențe, dar sunt și decapitalizate. Conducerile sun unele interimare.

„La toată această situație se mai adaugă evident și starea generală din companiile de stat care încă în domeniul energetic joacă un rol important, care sunt decapitalizate, multe dintre ele sunt deprofesionalizate, sunt foarte politizate. Sunt foarte multe conduceri interimare la companiile de stat, iar acest interimat nu este un lucru bun deloc”, a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

În cazul CEH, interimatul este unul cu prelungire. De câte ori consideră politicul oportun.

În teritoriu, directorii companiilor nu recunosc politizarea

”Să fie foarte clar, politicul nu are nicio influență la Complexul Energetic Hunedoara. Într-adevăr, toate legile în țara asta sunt făcute de oameni politic. Deci dacă ar fi o influență, un ajutor ar trebui, nu o influență ca să salvăm și cred că este pentru prima dată, atât partenerii de dialog social cât și conducerea CEH, și partea politică ne-am dat mâna și încercăm să salvăm ceva. Ce se poate salva. Și eu zic că o să avem până la urmă o soluție”, spune directorul CEH, Samuel Dioane.

Acesta susține că are relații bune cu toți factorii politici din zonă, și nu numai.

”Sunt relații de principiu, toată lumea vrea să ajute. În toată lumea asta toată lumea trebuie să fie susținută politic. Se știe, când se schimbă puterea se schimbă și anumiți oameni din zonă. Ca atare nu văd o problemă. Chiar cred că ar fi indicat toți să fie susținuți politic și să fie și ajutați, pentru că legile le fac oamenii politici”, mai spune directorul CEH.

Teorii de management ignorate. Decizii amânate

Iar în acest sector vital pentru România profesionalismul contează din ce în ce mai puțin. Fuga de răspundere reprezintă o altă problemă a sistemului energetic.

”Ar fi important ca anumite decizii strategice să fie luate, să nu mai fie amânate. Cea mai mare problemă pe care o văd acum este cu această tendință de a amâna orice fel de decizie. Cred că aici trebuie lucrat, aici cred că lucrurile trebuie îmbunătățite în sensul că deciziile trebuie luate. E chiar și o teorie de management dacă vreți, decât să amâni o decizie, mai bine iei una greșită pentru că apoi ai posibilitatea să o schimbi. Deci amânarea e cea mai mare problemă cu care ne confruntăm și lipsa dorinței de asumare a oricărei decizii”, susține fostul ministru al Energiei.

Statul nu are nevoie de management profesionist

Complexul Energetic Hunedoara este condus politic. Atât la nivel administrativ cât și la nivel executiv. Statul, unicul acționar al acestei societăți, este cel care face numirile. Și nu are nicio problemă că la compania de stat nu se aplică ordonanța corporativă.

Insolvența și falimentul lasă CEH fără management profesionist

Reprezentanții Ministerului Energiei, acționarul unic al CEH, spun că recrutarea membrilor CA ai CEH nu a fost începută din cauza riscului de insolvență și faliment.

”Având în vedere riscul de insolvență/faliment cu care se confruntă CEH, nu a fost declanșată procedura de recrutare și selectare a membrilor CA ai CEH”, spunea secretarul de stat Robert Tudorache într-un răspuns oferit anul trecut parlamentarului Cristina Prună.

Ordonanța corporativă nu e, în opinia oficialilor de la minister, nici oportună nici justificată