Nu se știe câtă huilă  e necesară pentru iarna 2019-2020

0
164

Guvernul a aprobat nivelul stocurilor de combustibili  în vederea producerii de energie electrică pe care producătorii trebuie să îl asigure până la data de 1 noiembrie 2019, dar și necesarul de volum de apă din lacurile de amenajare.

Cărbunele, la comun

În programul de iarnă, cărbunele nu este delimitat pe huilă și lignit. Pentru intervalul noiembrie martie ar fi nevoie de aproape 9 milioane de tone de cărbune. Până la 1 noiembrie în stocurile termocentralelor din România ar trebui să fie aproape 1,2 milioane de tone. Nu se știe la acest moment câtă huilă e necesară la Complexul Energetic Hunedoara și nici de cât lignit are nevoie Complexul Energetic Oltenia.

Conform unor surse, în cazul în care CEH va funcționa cu două grupuri, unul la Mintia și unul la Paroșeni, și ar da căldură și în Valea Jiului, ar avea nevoie, zilnic, de 5000 de tone de huilă. Asta înseamnă minim 150 de mii de tone de huilă pe lună. Totul în condițiile în care acum stocurile la termocentrale sunt la minim iar producția din Valea Jiului e și ea una redusă. Programul de iarnă prevede însă și posibilitatea de a importa cărbune.

Pentru perioada de iarnă 2019-2020 este estimat un consum de energie electrică de aproape 28 TWh, o producţie de 28,6 TWh de energie electrică şi cca. 8,5 mil. Gcal energie termică, arată Programul de iarnă în domeniul energetic aprobat luni de Guvern.