Nu are cine anvelopa blocurile din Petrila. Licitații reluate de mai multe ori

0
235

Majoritatea blocurilor din Valea Jiului au zeci de ani vechime și nevoie de reparații. Eficiența energetică trebuie implementată la multe dintre imobile. Există proiecte în anumite localități, există și finanțare pentru ele, însă acum partea cea grea este găsirea unui constructor.

Greu de construit

Un număr de 14 imobile ar trebui reabilitate termic în orașul hunedorean Petrila. După ani întregi în care s-au întocmit proiecte și s-a așteptat finanțarea s-a ajuns în punctul în care blocurile nu pot fi reabilitate pentru că nu are cine să execute proiectul.

”Nu au venit firme din păcate. La unele blocuri am făcut licitațiile și de 3-4 ori, dar într-un final,mulțumim lui Dumnezeu că am reușit să avem niște constructori și pot să vă spun că la blocurile din Strada Minei am semnat deja ordinul de începere al lucrărilor. În 18 octombrie ar trebui să înceapă lucrările de reabilitare. Înțelegerea mea cu cei care au venit la licitație a fost să încerce să pună acoperișurile cel puțin că astea sunt cele mai importante, până la venirea sezonului rece, și eventual  geamurile termopan”, a spus primarul Vasile Jurca.

 Situația este la fel și pentru imobile dintr-un alt cartier al celei mai estice localități a Văii Jiului.

” La blocurile A3 și blocul 1 avem deja constructori, 2 firme care licitează și maxim în două săptămâni se va încheia licitația. Suntem în evaluarea financiară și eu sper ca în 2 săptămâni să semneze contractul și să înceapă lucrările și la cele din Lonea”, a completat primarul.

Pentru un lot de alte trei blocuri la negociere s-a prezentat o singură firmă. Primăria trebuie însă să găsească constructori pentru încă două blocuri. Totul pleacă de la lipsa forței de muncă, situația din 2019 fiind foarte diferită de cea din urmă cu 4-5 ani.

”Era bătaie pe lucrările de la Primăria Petrila. Veneau la licitație 5-6 firme. Se luau la prețuri mici, la 50-60 la sută din preț licitau doar să câștige lucrări, dar din păcate în ultimii doi ani de zile firmele au început pur și simplu să dispară. Majoritatea se plâng  de forță de muncă, deci nu găsesc muncitori”, explică Jurca.

Numai contractul pentru blocurile de la Strada Mineri are o valoare de circa 2,8 milioane de lei. au fost ridicate undeva la începutul anilor 80 în apropiere de mina Petrila, fiind locuite în special de cei care lucrau în subteran. Pe atunci însă, mineritul reprezenta o industrie puternică.