Negocieri pentru exploatarea cuarțului de la Uricani

0
407

Cea mai vestică localitate a Văii Jiului stă pe un zăcământ valoros, evaluat la 45 milioane de euro. Pus gaj mai bine de 20 de ani într-un proces instrumentat de DIICOT ce a avut ca obiect principal falimentarea Băncii Române de Scont, cuarțul de la Uricani ar putea fi din nou exploatat. Vorbim despre cel mai pur cuarț din Europa.

Două firme interesate

Uricani, orașul minier hunedorean cu câteva mii de locuitori ar putea beneficia de pe urma exploatării cuarțului. Sechestrul de pe zăcământ a fost ridicat conform primarului din Uricani care susține că sunt două societăți interesate să exploateze cuarțul de pe raza localității pe care o conduce.

”A venit o firmă care are cei 30 de milioane de euro pentru investiții. Am stat de vorbă cu ei, ne-au explicat intenția. Nu am făcut mare tam-tam pe problema asta până nu vedem efectiv dacă o se și realizeze”, afirmă Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

Circa cinci milioane de euro ar fi necesari pentru a plăti despăgubirile pe care le cer băncile. Investitorii poartă negocieri pentru a plăti o sumă mai mică sau pentru a achita cele cinci milioane de euro în rate.

”Mai au problemă cu Banca Astra și Banca de Scont care au pus sechestru pe partea de teren de suprafață. Degeaba s-a deblocat zăcământul de subteran, nu mai e o problemă acolo. Acuma trebuie să răscumpere cei 5 milioane de euro trebuie plătiți la cele două bănci”, a mai spus Buhăescu.

Redeschiderea exploatării cuarțului ar însemna angajări în rândul populației din Uricani,

”Pe de o parte le trebuie în jur de 100 și ceva de oameni la partea de suprafață sus, pe de altă parte le trebuie o suprafață de teren pentru realizarea unor hale unde pot lucra și femei, pentru prelucrarea superioară a cuarțului ca să nu ia materia brută și să o exporte”, explică Buhăescu.

Primăria este gata să ofere investitorilor tren în zona fostei preparații Uricani.  Afacerea cuarțului de la Uricani a început în anul 1999, când SC “Construct Grup International” SRL a cumpărat fabrica ce procesa zăcământul contra sumei de 250.000 de lei. Acum, însă, cariera este lăsată în paragină, pentru că nimeni nu a mai putut intra acolo, iar fabrica nici nu mai există.