Început de școală în parc. 5000 de elevi din Petroșani au început școala alături de oficialități

0
729

Elevii din localitatea hunedoreană Petroșani au început prima zi de școală din noul an școlar în parc. Deschiderea festivă a anului școlar 2019-2020 a fost una comună pentru toți elevii din capitala Văii Jiului. De la festivitate nu au lipsit aleși locali, parlamentari, reprezentanți ai Inspectoratului școlar și ai Guvernului în teritoriu.

Clopoțelul a anunțat începerea școlii

Vacanța de vară s-a terminat, iar prima zi de școală a adus cu ea emoția reîntâlnirii. Începerea școlii este pentru unii motiv de bucurie, în timp ce alții ar fi vrut o vacanță mai lungă. Discursurile celor mari s-au suprapus cu chicotele de bucurie ale copiilor care s-au reîntâlnit după vacanța de vară. Școala este, sau ar trebui să fie, temelia de bază a unei comunități, a unei societăți.

”O comunitate, o societate în general nu poate exista, și nu are nici trecut nici prezent nici viitor fără credință și fără educație  de aceea este foarte important și vreau să- rog pe toți dascălii să aibă răbdare cu copiii noștri, pentru că noi părinții le încredințăm lor, temporar ceea ce avem mai scump pe lume”, a declarat Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

”Școala este până la urmă centrul comunității. O comunitate nu poate fi puternică atâta vreme cât nu are o școală puternică. Cred în viitorul Văii Jiului și chiar cred că fundamentul acestui viitor este educația”, susține Fabisu Kiszely, prefectul județului Hunedoara.

”Să știți că Petroșaniul a devenit de foarte multă vreme un centru al educației din Valea Jiului. Sunt foarte mulți copiii din Vulcan, Lupeni, Uricani, Aninoasa care vin să facă școala aici pentru că aveți profesori foarte buni”, a afirmat Cristian Resmeriță, senator PSD de Hunedoara.

Mici sau mari, toți au așteptări de la noul an școlar. De la cei care pășesc în clasa zero, la adolescenții ce sunt în ultimul an de liceu.

„Având în vedere că începe scoala, e a IX-a, e ceva mai schimbat, e profesională și mi se pare interesant. Sunt pe estetică la industrial și de aocolo aș vrea să continui la un coafor la ceva, îmi place”, a spus o adolescentă.

Un elev de clasa a V-a a declarat că i-au lipsit colegii.

”Foarte emoționantă și plăcută. Abia am așteptat să-i văd. Anul acesta ei sunt clasa a XII-a este an terminal și avem emoții pentru ceea ce va urma. Urmează bacalaureatul, și o nouă etapă„, a declarat o dirigintă.

”Este foarte bine. Toți prietenii ne-am adunat, acum ne distrăm și vedem cât de mult suntem schimbați. Sperăm să avem note mari și să ne descurcăm cu matematica, că-i cam grea, și sperăm să luăm note mari la bac”, susține o elevă.

”Sper să fie la fel de bun ca cel precedent. Am luat toate măsurile în această vară astfel încât să nu avem niciun fel de problemă din punct de vedere al bazei didactico-materiale, dar totul este perfectibil”, a declarat Alexandru Lăutaru, director Colegiul Național Mihai Eminescu Petroșani.

După festivitatea de deschidere din Parcul Carol Schreter, elevii s-au îndreptat spre propriile unități de învățământ. La Petroșani sunt aproape 5000 de elevi înscriși la grădiniță, școală sau liceu.