ApaServ reduce perioada lucrărilor de pregătire din cauza secetei

0
113

Cursurile de apă din Valea Jiului sunt tot mai mici, mai ales cele din care operatorul de apă preia apa brută pe care apoi o tratează pentru a livra populației apă potabilă.

Lucrări redimensionate din cauza secetei

Lipsa ploilor a determinat ApaServ Valea Jiului să scurteze perioada dedicată lucrărilor de pregătire necesare înaintea sezonului de iarnă. Debitul mic al râurilor a cauzat și o producție mai mică de electricitate în microhidrocentralele ApaServ.

”Lipsa ploilor de aproape o lună jumătate s-a resimțit și în ceea ce privește cantitatea de apă brută care noi urmează să o tratăm. De afectat ne afectează doar din punct de vedere al lucrărilor care le aveam pregătitoare în perioada de toamnă pentru iarnă”, a declarat Cristian Ionică, director general ApaServ Valea Jiului.

Din cauza debitelor reduse ale apelor, o lucrare de curățare a tunelului de la captarea din Polatiște, care de obicei era efectuată în 48 de ore, s-a făcut în doar 8 ore.

”Suntem obligați ca fiecare pictură de apă din captare, care dacă până acuma știam că o lăsăm să fie acea curățare hidraulică, ca atunci când vin viituri să preîntâmpinăm, suntem obligați acum ca fiecare pictură din captare să o luăm și să o aducem în stația de tratare, în așa fel încât să nu simtă populația scăderea debitului de apă brută”, a precizat directorul ApaServ.

ApaServ își asigura consumul necesar de electricitate din producția proprie. Seceta a dat însă peste cap producția.

”A scăzut cu aproximativ 20 la sută producția de energie electrică, dar tot așa încercăm să facem operațiile de mentenanță de durată cât mai scurtă, în așa fel încât să putem funcționa cât mai mult să producem și energie electrică”, a mai spus Cristian Ionică.

Operatorul de apă din Valea Jiului a reușit însă, în ciuda debitelor reduse ale cursurilor de apă să nu întrerupă furnizarea apei potabile către populație.