Corupția geme în spitalele hunedorene. Interimatul este forma ”legalizată”, adoptată de grupurile infracționalo-politice

0
1367

Wow! Incredibil ce se întâmplă în jurul nostru. Așa și? Toată lumea acceptă tacit, complice, situația. De ce? De frica celor aflați la guvernare. Indiferent care ar fi aceștia. Ei, mai este un răspuns neasumat. De frica ecourilor care urlă rău după activitatea depusă de fiecare personaj complice tacit. Pe asta se bazează și cei care vin și continuă linia abuzurilor începute de de mult. De prea mult timp ca să mai fie indicate cu precizie.

Ne localizăm la Spitalul – Sanatoriu de la Geoagiu din județul Hunedoara. Locul, unitatea medicală unde se mănâncă în regim catering de vreo trei ani sub pretextul ”rușinos” la nivel de performanță managerială că nu există bani pentru ”remedierea deficiențelor” bucătăriei. O minciună nebazată pe cotidian și am demonstrat acest lucru. În realitatea palpabilă, dar neajustată de organele complice din județul Hunedoara, acest lucru este posibil tocmai din cauza intereselor economico-financiare care mustesc în acest spital.

CJ Hunedoara își asumă ”scurgerea” de bani publici de la Sanatoriul Geoagiu. Joc de cuvinte cu alocația de hrănă

De trei ani, urechile instituționale rămân înfundate

August 2016. Decapitare director. Evident prin demisie. Și un al doilea ”evident”: demisie din motive personale. E vorba despre Dorel Bretean, perceput la acea vreme drept omul lui Mircea Ioan Moloț, fostul președinte al CJ Hunedoara. Și asta, cel puțin, pentru că ajunsese pe post și era membru al partidului condus de Moloț.

Un control inopinat la Sanatoriu, generat de noul președinte al CJ Hunedoara, pesedistul Laurențiu Nistor, însoțit de o echipă a Direcției de Sănătate Publică – descoperă ”nereguli la bucătăria unității”. Așa că, având la bază doar ce a ieșit la suprafața publică, Bretean pleacă. Prin demisie, repet.  Este numit director interimar, un inginer. O doamnă. Doamna Pleșa Letiția Mirela (fostă Popescu).

Un nume despre care toți cei din zonă spun că este sora unui om de afaceri care a susținut campania electorală a Nataliei Intotero, deputat de Hunedoara la acea vreme, astăzi ministru. Dar, na, fiecare face ce vrea cu banii lui privați. Doar că uneori (deseori) serviciile private se întorc pe posturi asigurate din bani publici. 

Ce lege? ”Legea noastră”

Doar că numirea nu este acoperită de legea actuală, cea specifică domeniului de activitate la care ne raportăm – Ministerului Sănătății, cel care reglementează activitatea din acest sector de activitate.

Potrivit legii și pentru asta stă probă o adresă remisă de autoritatea statului – Ministerul Sănătății – prima funcție dintr-o unitate medicală trebuie să îndeplinească anumite condiții de studii. Și acelea licențiate. Altfel spus, un manager de spital trebuie să fie absolvent de studii economice, medicale sau juridice. Adică dacă ești inginer, cum era doamna Pleșa Letiția Mirela, nu puteai ocupa postul.

Răspuns Ministerul Sănătății

Realitate combătută de fostul președinte al CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor care a numit, semnat, parafat, fără a lua în calcul vreo secundă acest aspect. El era legea în județ. Și, culmea, tot el a rămas și acum după trei ani. Interimatul a fost continuat și pe mandatul președintelui Mircea Flaviu Bobora.  Adică interimatul de la geoagiu a ținut vreo trei deși legea permite maxim 6 luni. Mai mult, ”numirea directorului” de la Geoagiu a fost realizată în niște termeni inventați de conducerea CJ Hunedoara.

Prima numire…. 2016

Adică, Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara, a ”delegat atribuțiile funcției de manager”. Consiliul Județean nu a fost interesat în niciun an de un raport de activitate al managerului de aici. Nu conta acest aspect. Instituția județeană pompa banii publici acolo, pentru că oricum ieșeau pe ușa afacerilor de familie politică. Ăsta și era scopul să nu controleze nimeni. Să nu poată nimeni avea o evidență.

Concursul efectiv este organizat doar în primăvara anului 2019, când condițiile de studiu ale inginerului – director au fost finalizate. Procesul verbal de validare a concursului datează din 20 mai 2019, adică de patru luni. Directorul de la Geoagiu a finalizat studiile de profil doar în septembrie 2018, la doi ani de la prima numire … Dovadă stă adeverința eliberată de Universitatea Petroșani.

Adeverință de studii, eliberată de Universitatea Petroșani.

Acum e liniște. Imediat fapta se prescrie. Și asta cu complicitatea organelor statului care nu urmăresc faptele de corupție. Nici abuzurile, nici deturnarea de fonduri. Nu urmăresc nimic. De ce? Pentru că șefii lui sunt numiți cu sceptru politic. Șeful IPJ Hunedoara este un ”client” fidel” al lumii politice actuale. Așa cum au fost și predecesorii lui. Procurorii? Sunt procurori….

Dorel Bretean a fost angajat la Primăria Vulcan din Valea Jiului. Ulterior a devenit subprefect. Loc de unde a fost schimbat recent, odată cu ieșirea ALDE de la guvernare.

Interimatul este forma de legalizare a corupției

Nu ratați în Gazeta de dimineață și istoria numirilor efectuate și la Spitalul Județean din Deva.

Oamenii susținuți de PSD împart posturi publice pentru propriii copii. Conflict de interese la spital.

Un loc în care interimatul geme de ilegalitate. Noul director interimar de la Deva este Liliana Roșca, medic de familie, care a ocupat până luni funcția de director medical la Sanatoriul de la Geoagiu despre care tocmai am făcut vorbire. Parcursul Danielei Roșca, fosta Silea, este unul cel puțin interesant și pe care îl vom aduce în atenția cititorilor noștri. De ce? Pentru că politicienii ”amanetează” și sănătatea hunedorenilor.