Ce făceau minerii acum 28 de ani

0
215
foto: TVR

În urmă cu 28 de ani, pe 13 iunie 1990, mii de mineri au plecat spre capitală. O altă mineriadă. A treia acțiune de acest gen a celor care nici astăzi nu au scăpat de stigmatul dobândit în acele vremuri. La 28 de ani de la acel moment, minerii au mai rămas o mână. Nu mai sunt furioși, ci resemnați. Iar forța lor a fost distrusă de așa-zisele forme de protest puse la cale de liderii înregimentați politic.

28 de ani de la mineriada din 90

În vara anului 90, minerii din Valea Jiului au plecat în capitală pentru a „restabili ordinea”. Au ajuns în dimineața zilei de 14 iunie, zi în care, alături de forțele de ordine au intervenit în forţă împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii şi a populaţiei civile.

Șosete, lenjerie intimă, periuțe de dinți și hrană de la Armată pentru minerii participanți la mineriada din iunie 1990

Cu o zi înainte, pe 13 iunie, preşedintele Ion Iliescu, lansase un comunicat în care se afirma: „Chemăm toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului şi televiziunii pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită”.

După acest apel, în seara de 13 iunie 1990, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroşani spre Bucureşti. Ajunşi în Gara de Nord la ora 4 dimineaţa, minerii au fost preluaţi – conform datelor vremii – direct de angajaţi ai SRI şi ai altor servicii secrete şi au fost orientaţi spre punctele nevralgice ale Capitalei.

Un grup foarte mare a ocupat Piaţa Universităţii, unde au pretins că refac rondurile de flori distruse de corturile manifestanţilor, pe platoul din faţa Teatrului Naţional. Imediat au pătruns în incinta Facultăţii de Geologie, au ocupat balconul, simbolul libertăţii de opinie şi au devastat o colecţie unică în Europa de flori de mină şi zăcăminte geologice ca şi sediul Ligii Studenţilor. O soartă asemănătoare au avut şi Facultatea de Litere şi cea de Matematică, dar şi Institutul de Arhitectură Ion Mincu şi s-au răzbunat crunt pe toţi pe care îi considerau „intelectuali” şi vinovaţi de fenomenul Piaţa Universităţii. Minerii au mai devastat sediile PNŢCD şi ale PNL, unde au pretins că au descoperit valută falsă şi arme şi de unde au furat tot ce se putea fura, inclusiv o staţie radio şi aparate de birotică. Liderul studenţilor, Marian Munteanu, a fost bătut şi aruncat apoi în fântâna de la Universitate, dar a scăpat ca prin miracol. Alţi lideri au avut o soartă asemănătoare. Un alt grup a ocupat Televiziunea Română, iar pe străzile Capitalei s-a instaurat haosul. Toţi „intelectualii, persoanele cu barbă, cei îmbrăcaţi cu haine fistichii”, după cum relata presa vremii, au fost bătuţi, arestaţi, urcaţi în dubele Poliţiei şi interogaţi la o unitate militară din Măgurele.

O zi mai târziu, în data de 15 iunie, la orele prânzului minerii au fost urcaţi în autobuze şi transportaţi la complexul expoziţional Romexpo, unde Ion Iliescu le-a mulţumit pentru „acţiunea lor vitejească prin care au salvat democraţia din România”. Imediat după aceasta au fost conduşi la trenurile care îi aşteptau în Gara de Nord, şi transportaţi înapoi în Valea Jiului.

Trimiși în judecată.

Enigmele mineriadei din 1990 nu sunt nici acum cunoscute. Anul trecut, pe 13 iunie, Parchetul Militar a anunțat trimiterea în judecată a 14 persoane pentru crime contra umanității în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Printre cei trimiși în judecată de procurori se regăsesc fostul președinte al României- Ion Iliescu, fostul premier- Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu- vicepermier, Virgil Măgureanu- directorul SRI, Adrian Sârbu- șeful de cabinet al premierului și Miron Cozma- liderul minerilor din Valea Jiului.

Iliescu, Roman, Măgureanu, Sârbu și Cozma, trimiși în judecată pentru mineriada de acum 27 de ani

În același dosar au mai fost trimiși în judecată Cristian Mugurel Florescu- general, adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare, Emil Dumitrescu -membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și șef al Direcției Generale de Cultură, Presă și Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazimir Benedict Ionescu – vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, Matei Drella – lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni, Cornel Plăieș Birlec – ministrul adjunct la ministerul Minelor, generalul Vasile Dobrinouiu – comandant al Școlii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne, Petre Peter – comandant al Unității Militate 0575 Măgurele și Alexandru Ghinescu – director al IMGB.

Dosarul este în cameră preliminară. Magistraţii vor stabili dacă instanţa a fost sesizată în mod legal.

De la 70.000, la circa 4000

Minerii nu mai sunt acum o forță. Au tot fost folosiți de liderii înregimentați politic care i-au manevrat ca pe niște marionete atunci când a fost nevoie. 

Minerii nu mai sunt nici măcar importanți pentru sistemul energetic național. Minele au fost închise rând pe rând. Așa se face că dacă în 1990 în Valea Jiului erau circa 70 de mii de mineri, acum mai sunt vreo 4000. Și se tot împuținează, alte patru mine fiind în curs de închidere.