Autorizația de mediu a Termocentralei Paroșeni, la faza dezbaterii publice

0
279

Emiterea autorizației de mediu pentru Termocentrala Paroșeni trebuie să treacă de dezbaterea publică pentru a fi emisă. Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara spun că procedura va avea loc în cursul acestei luni.

Emisii în limitele prevăzute de lege

Georgeta Barabaș, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara, susține că autorizația de mediu pentru Termocentrala Paroșeni e aproape de emitere.

Măsurătorile realizate după punerea în funcție a instalației de desulfurare au arătat că grupul energetic îndeplinește condițiile de mediu.

”Emisiile se încadrează în limitele prevăzute de lege”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Georgeta Barabaș.

Potrivit sursei citate, autorizația de mediu pentru Termocentrala Paroșeni urmează să fie eliberată.

”Autorizația de mediu va fi emisă, însă trebuie respectată procedura. Luna aceasta va fi dezbaterea publică, o procedură ce nu poate fi sărită”, explică Georgeta Barabaș.

Din anul 2010, conform reprezentanților APM Hunedoara, Termocentrala Paroșeni funcționează fără autorizația de mediu.

În 2007, România a intrat în Uniunea Europeană. Asta înseamnă că timp de 8 ani termocentrala de la Paroșeni a funcționat fără a îndeplini cerințele impuse de UE.

Termocentrala Paroșeni a fost amendată în vara lui 2015. Tot atunci Garda de Mediu a dispus și aici sistarea activității. Anul trecut, Complexul Energetic Hunedoara a avut câștig de cauză la Judecătoria Petroșani. Instanța de fond care a judecat procesul dintre Garda de Mediu și Termocentrala Paroșeni a decis anularea raportului prin care se suspenda activitatea termocentralei. Mai mult amenda primită a fost redusă de la 40 mii lei, la 30 mii lei.

Decizia a fost atacată însă cu apel de Garda de Mediu, iar dosarul a ajuns  la Tribunalul Hunedoara.

Între timp, la Paroșeni s-a finalizat investiția care conformează termocentrala la condițiile de mediu cerute de UE. Este vorba despre o instalație de desulfurare de peste 60 milioane de euro.