Lupeni, municipiul în care vacile pasc printre blocuri, iar caii te întâmpină la geam

0
537

Municipiul Lupeni continuă să aibă probleme cu animalele considerate domestice. În primele zile ale acestui an, dar nu numai, printre blocurile din Lupeni au putut fi observați cai și vaci. Vacile „maidaneze” nu reprezintă o noutate pentru cel mai vestic municipiu al Văii Jiului. Oamenii au ajuns însă să se trezească la geamuri și cu cai.

Animalele, pe străzi nu în grajduri

Problema vacilor maidaneze din Lupeni a revenit în actualitate în cel mai vestic municipiu al Văii Jiului. Mai multe exemplare umblă libere prin localitate. Problema, care datează de câțiva ani la Lupeni, continuă să-i nemulțumească pe locuitorii municipiului.

”Oare de ce nu vine cineva de la protecție să le ridice, să le ducă în adăposturi, să nu le mai înapoieze proprietarilor?”, se întreabă, pe Facebook, una dintre locuitoarele municipiului.

Iar răspunsul nu a întârziat să apară.

”Eu am ridicat această problemă primarului și răspunsul a fost: nu se poate! Ne trebuie pază, mâncare, medic veterinar, plus adăpost și toate acestea costă. La așa răspuns, rămâi fără replică”, spune o altă lupeneancă.

Caii, o altă apariție în peisajul urban

La Lupeni nu numai vacile umblă libere pe străzi. Ci și caii. O locuitoare a pozat, aproape în fereastra locuinței, un astfel de exemplar.

Oamenii spun că animalele caută hrană, din cauza faptului că sunt neîngrijite și înfometate. Ca urmare, caută de mâncare inclusiv la tomberoane.

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, nu a putut fi contactat pentru a preciza dacă autoritățile au luat măsuri împotriva proprietarilor care își lasă animalele libere pe străzi.

În urmă cu doi ani, în luna ianuarie a anului 2016, viceprimarul din Lupeni afirma că proprietarul vacilor a fost amendat de mai multe ori. Ba mai mult, din cauza amenzilor neplătite, în sumă de 21.500 lei, i s-a pus poprire pe salariu, bărbatul fiind angajat al minei Lupeni.

Același viceprimar, Iacob Mesaroși, susținea că administrația locală nu poate construi un adăpost în care să fie depuse animalele domestice lăsate libere pe domeniul public, întrucât ar necesita bani pentru mâncare, dar și pentru angajarea unui medic veterinar.

Foto: Facebook