Asistența tehnică promisă de Guvernul Cioloș, updatată de Guvernul Dăncilă

0
214

Asistența necesară administrațiilor din Valea Jiului pentru atragerea fondurilor europene revine în actualitate. O idee născută pe mandatul Guvernului Cioloș, pusă în aplicare o perioadă scurtă, revine în actualitate. Aproape un milion de euro vor fi alocați pentru asistența tehnică. Sau strategia de dezvoltare a Văii Jiului.

Asistență de un milion de euro

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat, joi, la Petroșani, că va fi finanțat un proiect de asistență tehnică de aproape un milion de euro.

”Mai exact 800 mii de euro prin care vom elabora o strategie de dezvoltare a Văii Jiului pe termen mediu și lung. Să avem creare de locuri de muncă, nivel de trai ridicat, reîntoarcerea românilor în regiunea din care au plecat, dar și o dezvoltare printr-un program investițional concret, coerent, adaptat nevoilor Văii Jiului”, a declarat ministrul Rovana Plumb.

Potrivit sursei citate, proiectul este aproape finalizat.

”Se va lucra pe modelul GAL-ului unde vor participa toți primarii din Valea Jiului. În parteneriat cu partenerii sociali, cu parlamentarii. Acest grup de lucru va avea un secretariat tehnic care va fi format din specialiști inclusiv trimiși dinspre Comisia Europeană care vor lucra efectiv pe proiect prin această asistență tehnică de reformă structurală”, a explicat ministrul.

Asistența tehnică seamănă cu proiectul pus în aplicare de Guvernul Cioloș. Cu un birou de asistență tehnică deschis la Petroșani pentru a veni în sprijinul administrațiilor locale.

Premierul Dacian Cioloș a inauagurat în Valea Jiului prima Unitate Guvernamentală de Asistență Tehnică dedicată zonelor pilot

”Nu cunosc ce a vrut Guvernul Cioloș. De la declarații frumoase în 2016, Guvernul PSD ALDE deja a luat inițiativa, a implementat măsuri și în scurt timp voi veni să discutăm despre rezultate concrete”, a mai spus Rovana Plumb.

Celor prezenți în sala în care a avut loc întâlnirea de la Petroșani, ministrul le-a mai spus că se dorește crearea unui sistem de alocare a fondurilor pentru Valea Jiului, asemănător cu cel pentru Delta Dunării. O altă idee ce exista pe guvernarea tehnocrată.

Antreprenoriat de 1,5 milioane de euro

Ministrul Rovana Plumb a mai anunțat la Petroșani deschiderea unei axe de finanțare ”speciale pentru a putea crea locuri de muncă”.

”În acest sens, până la sfârșitul acestei luni Ministerul Fondurilor Europene va lansa o axă dedicată Văii Jiului de 1.500.000 euro. Prin această axă se vor dezvolta atât competențele profesionale antreprenoriale. În cadrul acestei linii de finanțare vom avea 100 de persoane care vor fi formate pe competența antreprenorială.  25 dintre cele mai bune planuri de afaceri vor primi un grant de 40 de mii de euro”, a spus ministrul.

Rovana Plumb a mai dat asigurări că Guvernul nu va lăsa în urmă Valea Jiului. Va ”salva Valea Jiului prin proiecte clare care vor fi finanțate atât din bugetul de stat cât mai ales din fonduri europene”.

Rămân în continuare în discuție, proiectele stabilite cu primarii din Valea Jiului. Drumurile spre Herculane și Voineasa, domeniul schiabil Valea Jiului de la est la vest, un complex turistic și muzeal, parcuri industriale, eficiența energetică.