O țigară a aprins blocul din Petrila

0
586

Zeci de persoane au fost, în seara de joi, la un pas de tragedie. Blocul în care locuiau a fost cuprins de un incendiu. A ars mai mult mocnit, astfel că s-a degajat un fum dens ce a pus în pericol locatarii. Totul a plecat de la un gest necugetat.

Țigara, „fitilul„ care a aprins gunoaiele

Au fost în pericol din cauza unui gest necugetat. Este vorba despre locatarii blocului 27 de la cap de linie Petrila.

”Cauza incendiului a fost o țigară aprinsă aruncată la întâmplare”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Gheorghe Voicu, colonel Detașamentul de Pompieri Petroșani.

Potrivit sursei citate, intervenția de joi seară a fost dificilă din cauza emanării de fum și a numărului mare de oameni ce au trebuit evacuați.

Distrugeri pe casa scării

Viceprimarul orașului Petrila, Dorin Curtean, susține că în urma incendiului mocnit de joi seară au ars gunoaiele aruncate de locatari în casa liftului.

”Casa scării s-o distrus, din cauza degajării de fum. Nu au fost afectate locuințele. Fumul a fost destul de negru, destul de dens, pentru că s-au aprins gunoaiele din casa liftului”, spune viceprimarul Dorin Curtean.

Potrivit sursei citate, au fost sparte mai multe geamuri termopan de la casa scării.

Mai mult, în spațiul în care ar trebui să fie liftul, unii dintre ei și-au construit boxe. După incendiul de anul trecut din blocul 26, la Petrila s-a decis verificarea blocurilor turn. Primarul Petrilei, Vasile Jurca, spunea că a dat dispoziție clară polițiștilor locali și pompierilor din localitate, să verifice dacă în blocuri sunt amenajate magazii improvizate.

Se pare că unele construcții improvizate au scăpat de verificările anunțate anul trecut.

Teama devenită realitate

Tot după incendiul din blocul 26, oficialii Primăriei Petrila se temeau ca un eveniment asemănător să nu cuprindă blocul 27.

”Am dat dispoziție la Poliția Locală și Pompieri să verifice în blocul 27, care e și izolat cu polistiren. Trebuie să elibereze toate magaziile improvizate de pe casa scării. Au obiceiul să care în bloc cartoane, lemne, plastice, tot felul de materiale inflamabile.Doamne ferește să ia foc că nu îl mai stingem nici cu armata”, spunea, anul trecut, primarul Vasile Jurca.

La Petrila, locatarii blocului 27 au scăpat, joi, ca prin urechile acului. Nu de alta dar incendiul care nu s-a manifestat cu flacără i-a ajutat. Aprinderea polistirenului cu care e reabilitat termic imobilul ar fi făcut ca blocul să ardă precum o torță. Iar fumul degajat ar fi conținut și alte substanțe chimice.  Mai mult, blocul este racordat la rețeaua de gaz metan.

60 de persoane au fost evacuate din blocul de la cap de linie Petrila, joi seară. 18 dintre acestea au avut nevoie de îngrijiri medicale, primind oxigen de la echipajele sosite la locul incendiului. Cinci din cele 17 persoane ce au avut nevoie de ajutor medical au fost transportate la spital pentru investigații suplimentare.