Aproape 30 de mii de hunedoreni suferă de diabet

0
131
foto: avantaje.ro

Aproape 30 de mii de hunedoreni au fost diagnosticați cu diabet de diferite forme, numărul acestora crescând din 2012. În primul semestru al acestui an, peste 2000 de locuitori ai județului Hunedoara au fost diagnosticați cu diabet de tip I sau II.

 

La nivel județului Hunedoara sunt aproape 30 de mii de persoane diagnosticate cu această boală.

Diabetul este o afecțiune cronică care apare fie atunci când pancreasul nu produce insulină suficientă, fie când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Insulina este un hormon care reglează nivelul de zahăr din sânge. Hiperglicemia sau creșterea zahărului din sânge este un efect comun al diabetului zaharat necontrolat și, în timp, duce la afectarea gravă a multor sisteme ale organismului, în special a nervilor și a vaselor de sânge.

În anul 2012 la nivelul județului Hunedoara au fost diagnosticate 1728 de noi cazuri de diabet, pentru ca în 2016 numărul acestora să ajungă la 4.019, iar pe primul semestru al anului în curs au fost raportate deja 1925 de noi cazuri. Statistica de la nivelul județului Hunedoara arată că la finele semestrului I erau în evidențe 29.571 de hunedoreni diagnosticați cu diabet de tip I sau II.

Hunedoara, printre județele cu cea mai mare incidență

Reprezentanții DSP Hunedoara susțin că în Romania, numărul bolnavilor de diabet nou depistaţi la nivelul cabinetelor de nutriție şi boli metabolice în perioada 2006-2015 a crescut de la 57.338 la 73.740, determinând o incidenţă prin diabet zaharat de 270,5%000 locuitori în 2006 si de 372,1%000 locuitori în 2015, având un ascedent în această perioadă.

”Conform raportărilor cabinetelor de nutriţie şi boli metabolice, cazurile noi de diabet zaharat în anul 2015 nu sunt uniform distribuite în profil teritorial, astfel cea mai mare incidenţă se înregistrează în: Neamţ şi Hunedoara peste 600%000 locuitori, Caraş-Severin şi Bucureşti peste 500%000 locuitori si cea mai mică în judeţele: Alba şi Giurgiu sub 200%000 locuitori”, se arată în comunicatul DSP Hunedoara.

Campanie de informare în școli

De ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat – 14 noiembrie, DSP Hunedoara organizează o serie de evenimente ce au ca scop conştientizarea populaţiei cu privire la însuşirea unui comportament alimentar sănătos în profilaxia şi controlul diabetului.

Campania „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului” se va celebra prin simpozioane organizate cu prezentări de diapozitive PowerPoint și distribuire de materiale informativ-educative și de comunicare (I.E.C.).

Astfel, marți, începând cu ora 11.00, va avea loc o acțiune la Școala Generală Avram Stanca din municipiul Petroșani. Pe 16 noiembrie, diabetul va fi dezbătut la Spitalul Municipal Hunedoara, iar pe 20 noiembrie la SPLAS Orăștie. Reprezentanții DSP Hunedoara revin la Petroșani pe 23 noiembrie la Colegiul Național Mihai Eminescu, iar la Hunedoara pe 29 noiembrie, la Biblioteca Municipală.