Verdict. Modificările guvernanței corporative sunt neconstituționale

0
342

Mai multe companii de stat, printre care și Complexul Energetic Hunedoara, scapă prin decizia CCR de mâna politicului. Acestea trebuie să aibă manageri profesioniști și nu numiți politic. Schimbările ordonanței corporative au fost declarate neconstituționale de Curtea Constituțională.

Traseul legislativ nu a respectat principiul bicameralismului

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a anunțat, marți, că a fost admisă sesizarea de neconstituționalitate a PNL.

”Am admis sesizarea, în special din cauza nerespectării principiului bicameralismului. Legea a plecat de la inițiatori cu vreo trei excepții de la aplicarea Ordonanței de Urgență, apoi într-o Cameră s-au adăugat trei legi și în cealaltă Cameră s-a triplat numărul. Pe de altă parte, legea modificatoare cuprinde un text neconstituțional pentru că, la rândul său, Guvernul poate să adauge câte întreprinderi vrea ca să le excepteze de la aplicarea legii”, a declarat președintele CCR, citat de stiripesurse.ro.

La finele anului trecut, PNL a sesizat Curtea Constituțională. Aceștia au acuzat modificările aduse guvernanţei corporativă a întreprinderilor publice. Deputaţii liberali au sesizat numeroase încălcări ale tehnicii legislative. Tot ei au reclamat instituirea unui regim juridic extraordinar care conferă Guvernului atribuţii ce depăşesc cadrul constituţional.

CEH, pe lista companiilor exceptate de la managementul profesionist

 

Politicienii vor să aibă autoritate asupra mai multor companii naționale. Adică să numească directori politici. Printre aceste companii, pe care politicienii le-au vrut sub papucul lor figurează și Complexul Energetic Hunedoara.

”Pericolul căpușării companiilor de stat continuă! Noi exceptări de la OUG 109 intră azi pe ordinea de zi a Comisiei pentru industrii și servicii. OUG 109/2011 stabilește reguli importante pentru guvernanța corporativă și a fost un progres semnificativ în stabilirea unor standarde de management profesionist pentru companiile de stat. Cert, rămân progrese de făcut, dar pașii erau în direcția bună. Companii importante precum Transelectrica, Complexul Energetic Hunedoara, Cupru Min au fost propuse spre exceptare atât de ‘experții majorității’ cât și de PNL, numărul companiilor de stat la care era aplicabil 109 ajungând la peste 30%”, scria deputatul USR, Cristina Prună, pe pagina de Facebook.

Totul s-a făcut prin Comisia de Industrii și Servicii condusă de Iulian Iancu (PSD).

CEH este condus de un director PSD- Viorel Stancu. La conducerea Consiliului de Administrație se află un alt social democrat – Ioan Stamin Purcaru.