Un băiat, ucenic la o stână din Munţii Retezat, transferat la Timişoara după ce un urs i-a sfâşiat gamba

0
530

Un adolescent de 17 ani din localitatea Ohaba Sibişel a fost transferat, sâmbătă dimineaţa, la un spital din Timişoara. Un urs venit la turma de oi i-a produs mai multe răni la membrele inferioare. Gambă dreaptă sfâşiată şi muşchi fesier cu leziuni, acestea erau rănile suferite de un ajutor de cioban care se afla la o stână din Masivul Retezat. Echipajul salvamont din Zănoaga i-a acordat primul ajutor, băiatul fiind preluat de un elicopter SMURD chiar de pe platoul Radeş.

I-a băgat lumina lanternei în ochi şi ursul a atacat…

Un băiat de 17 ani, ucenic la o stână din Zona Radeş a Masivului Retezat, a suferit o serie de leziuni la picioare după ce a fost atacat de un urs.  Băiatul le-a povestit salvatorilor montani care au ajuns la faţa locului pentru a-i acorda primele îngrijiri că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a ieşit din stână din cauza unor zgomote pe care le-a auzit dinspre locul în care se afla turma de oi.

Potrivit reprezentantului Salvamont Hunedoara, Gabriel Mikloş, adolescentul a povestit că ursul, care dăduse iama în turma de oi, a atacat la momentul în care lumina lanternei “i-a tulburat” perimetrul.

Băiatul a devenit victima mamiferului, acesta provocându-i leziuni la nivelul membrelor inferioare. Primele evaluări ale stării rănitului au indicat o rană pe gamba dreaptă, dar şi o serie de leziuni pe muşchiul fesier.

După ce salvamontiştii din zona Zănoaga i-au acordat primele îngrijiri medicale a fost solicitat un elicopter SMURD pentru a-l transporta la un spital.

“Traseul prezenta un grad ridicat de dificultate şi de disconfort pentru victimă. Pentru că vremea a fost favorabilă a fost posibilă preluarea cu elicopterul”, explică salvatorul montan.

“Animalele sunt în mediul lor acolo. noi suntem cei care intrăm în casa lor. În aceste condiţii suntem direct responsabili pentru tot ce ni se întâmplă”, spun iubitorii muntelui.

Incidentul a avut loc la o altitudine de circa 2100 de metri în Munţii Retezat, între Lacul Zănoaga şi vârful Zlata, în zona cunoscută drept platorul Radeş. Aici este un loc prielnic pentru creşterea şi păşunatul oilor, de aceea amplasamentul este exploatat de ciobani.

Specialiştii spun că în astfel de situaţii “animalul nu poate fi judecat”, omul fiind cel care calcă teritoriul locatarilor din munte

Ramona Roşulescu

foto arhivă