Un alt buget pe minus pentru CEH

0
444

Pierderea pe anul curent la Complexul Energetic Hunedoara este estimată la aproape 400 milioane de lei. Anual, statul, unicul acționar, a aprobat pentru porducătorul de energie, bugete negative.

2019 se menține în același trend

Proiectul de buget al CEH, supus dezbaterii publice, arată că și anul acesta compania energetică hunedoreană va fi pe pierdere.

”Rezultatul brut estimat pentru anul 2019 este unul negativ, respectiv o pierdere totală de 397.096 mii lei, cu 34,68% mai mică decât cea realizată la finele anului 2018 în sumă de 607.888 mii lei”, se arată în proiectul de buget.

Același document explică de ce această prognoză.

”Nivelul pierderii este datorat în principal condițiilor economice în care își desfășoară activitatea societatea, prin eliminarea pieței reglementate, energia electrică fiind vândută la prețurile pieței libere. Handicapul natural pe care Complexul Energetic Hunedoara S.A. îl are ca urmare a faptului că, utilizează cel mai scump combustibil, este accentuat de sistemul concurențial de pe piața de energie, în care prețul de vânzare este coborât de către sectoarele energiei regenerabile”, mai scrie în proiectul de buget.

Măsuri ale căror rezultate se vor vedea peste ani

Reorganizarea CEH a fost cerută de Comisia Europeană, după ce statul român s-a angajat să facă acest lucru pentru a putea acorda societății un ajutor de salvare.

”La nivelul societății au fost luate măsuri de reorganizare și restructurare în condițiile legii, efectele acestora se vor vedea în anii următori”, se arată în proiectul de buget.

Documentul nu spune însă că măsurile luate la companie nu au avut niciun efect. Disponibilizările s-au făcut pe cu totul alte criterii decât eficiența economică. Plățile au continuat să se facă preferențial. Ba mai mult, statul trebuie să recupereze de la CEH peste 60 milioane de euro, bani de care, conform Comisiei Europene, a beneficiat ilegal prin intermediul ajutoarelor de stat.

Nu există însă, la CEH, soluții pentru returnarea acestor fonduri. Tot ceea ce fac reprezentanții societății este să ridice din umeri și să spună că nu au de unde să plătească. Același lucru este valabil și în cazul amenzilor pentru certificate de carbon, care depășesc 2 miliarde de lei. La acestea se adaugă peste 600 milioane de lei restanțe către bugetele de stat.