Tratatul de la Trianon, prezentat la Alba Iulia

0
186

O parte din istoria României a fost prezentată, miercuri, în Cetatea Unirii- Alba Iulia. Tratatul de la Trianon a ajuns, prin intermediul hunedoreanului Haralambie Vochițoiu, în Palatul Apor – Sala Senatului Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Documentul, interesant pentru cei prezenți

Haralambie Vochițoiu, cel care deține Tratatul de la Trianon, vrea ca acest document să fie cunoscut de cât mai mulți români. Documentul a ajuns astfel, pentru prima dată, la Alba Iulia.

”Tratatul de la Trianon a fost prezentat la Alba Iulia. Documentul a prezentat interes pentru cei prezenți. Au fost reprezentanți ai administrației locale, conducerea universității, profesori, studenți, reprezentanți ai unor ONG-uri importante”, a declarat Haralambie Vochițoiu.

Conform sursei citate, la Alba Iulia cei prezenți au intrat în contact cu documentul extrem de important în care este înscrisă o parte din istoria României.

”Am fost felicitat că am recuperat documentul și s-au bucurat că l-au văzut, că am putut discuta pe marginea lui”, a mai spus Vochițoiu.

Tratatul de la Trianon a ajuns în posesia hunedoreanului în urma unei licitații.

Viața mi-a oferit această șansă. Pe aceasta nu am ratat-o. În urmă cu doi ani am participat la o licitație. Îmi doream steagul lui Avram Iancu. A fost mare interesul pentru el. Consultând lista, am văzut acest document – Tratatul de la Trianon. Pe acesta nu-l puteam rata. E certificatul nostru de naștere”, a declarat pentru Gazeta de dimineață, Haralambie Vochițoiu.

Documentul a aparținut istoricului și politicianului român Corneliu Vadim Tudor.

Acum, în an Centenar, Vochițoiu va expune acest document în cele două capitale ale României. După Alba Iulia urmează București, acesta urmând a fi expus pe 15 noiembrie, la ora 10. Vernisajul va avea loc la Muzeul  Municipal București.