Transferul Termocentralei Mintia către consiliul județean întârzie

0
275

Termocentrala Minta este parte a Complexului Energetic Hunedoara. Fără investiții de conformare la normele de mediu, dar cu un proces de sistare a activității. Așa se prezintă la momentul iunie 2019 termocentrala care asigură apă caldă și căldură pentru mii de locuitori ai municipiului Deva.

Declarațiile din campania electorală nu au fost puse în practică

Pentru Mintia statul nu are soluții. În urmă cu mai bine de o lună, primul ministru al României declara, în Valea Jiului că Termocentrala Mintia va fi transferată Consiliului Județean Hunedoara.

”Am hotărât ca să avem o discuție la Palatul Victoria, luni, astfel încât să putem adopta o ordonanță de urgență referitoare la Mintia pentru a da către consiliul județean. Acest lucru ne permite în același timp să accesăm fonduri europene și să putem ajuta zona”, spunea, la începutul lunii trecute, la Lupeni, premierul Viorica Dăncilă.

Cele două săptămâni de care vorbeau reprezentanții Guvernului au trecut. În teritoriu nu se știe nimic despre procedura de preluare a grupurilor energetice.

”Eu aștept un act normativ care să reglementeze și să statueze modalitatea de preluare pentru că sunt chestii și tehnice, și economice mai ales în zona Mintia. Nu ne ferim de nicio acțiune care să vină în sprijinul menținerii Mintiei pe harta economică a județului Hunedoara”, declară Mircea Bobora, președintele CJ Hunedoara.

Singura idee pentru Mintia, este construirea, de către Romgaz, a unui nou grup energetic cu funcționare pe gaze naturale.  Vor mai fi menținute două mine de huilă, însă numai până la reconfigurarea grupurilor energetice, adică trecerea lor pe alt tip de combustibil. Mai mult, statul român s-a angajat în fața Comisiei Europene de mai mulți ani că va diviza complexul hunedorean, separând mineritul de energie.

Mai mult, același producător de energie trebuie să restituie, iar statul trebuie să se asigure că acest lucru se întâmplă, peste 60 milioane de euro. Suma reprezintă ajutoarele de stat ilegale acordate producătorului de energie format din termocentralele Mintia și Paroșeni și minele Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni.