Termoficarea din Petroșani, subiect de luptă politică între PSD și PNL. Primarul Ridzi a cerut public demisia directorului general al CEH. Conducerea complexului vrea garanții că vor fi achitate facturile  

0
43

Agentul termic în sistem centralizat din municipiul Petroșani a devenit ”agent” electoral, fiind folosit în lupta dintre PNL și PSD, în timp ce copiii îngheață de frig în școli, iar petroșănenii în propriile locuințe. Municipalitatea de la Petroșani, deși are experiența anului trecut, s-a apucat de montat centrale termice pe gaz în școli doar în vară, astfel că ”hârtiile” necesare racordării la gazul metan nu sunt gata. Cum temperaturile au scăzut semnificativ în Vala Jiului, îndeplinidu-se condițiile legale pentru furnizarea agentului termic, societatea de termoficare a cerut CEH să livreze căldură. A cerut și atât, printr-o adresă care nu e asumată de administratorii societății aflată în insolvență și de la care se așteaptă un plan de reorganizare. Cum conducerea CEH nu a ”executat”, primarul din Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi (PNL) a cerut demisia directorului general al CEH, Cosmin Chiuzan (PSD).

 

Ridzi cere demisia lui Chiuzan

Cosmin Chiuzan este primul director al Complexului Energetic Hunedoara căruia primarul municipiului Petroșani îi cere demisia.

 

„Nu poţi să stai pe sute de milioane salariu şi să te doară undeva de toate şi de tot că eşti tu Chiuzan”. Asta a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi, care i-a cerut public demisia directorului general al Complexului Energetic Hunedoara în problema căldurii.

 

Municipalitatea din Petroşani a cerut, prin intermediul societăţii de termoficare, încă de joi furnizarea agentului termic în sistem centralizat, dar nici la această oră caloriferele nu s-au dezgehţat. Populaţia racordată la sistemul centralizat de termoficare, dar şi elevii, îngheaţă de frig în case şi în şcoli, dar directorul Complexului Energetic Hunedoara, Cosmin Chiuzan, nu a reuşit să afle dacă acea adresă a ajuns sau nu la el. Acesta a fost motivul principal pentru care primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi, i-a cerut public demisia lui Chiuzan. „SC Termoficare SA a făcut solicitare joi către CEH pentru furnizarea agentului termic, deoarece temperaturile au fost sub zero grade mai multe zile. În această dimineaţă l-am sunat pe domnul director Chiuzan şi nu ştia de această adresă care a fost trimisă la Complexul Energetic Hunedoara. Dumnealui a spus că a văzut din ziar, că nu ştie, că trebuie să vadă… I-am spus: <<Domnule director, ce să mai vedeţi? E foarte frig. Daţi drumul la căldură. La Deva de ce aţi dat drumul şi la Petroşani nu?>>. Mi-a răspuns că acolo este altă situaţie. Părerea mea este că dumnealui consideră că noi suntem cetăţeni de categoria a doua şi eu nu accept aşa ceva, iar domnul Chiuzan trebuie să îşi dea demisia urgent din această funcţie pentru că nu numai că este indolent, este şi iresponsabil. Nu poţi să fii atât de relaxat şi să spui că nu ai primit o adresă sau că nu ştii dacă ai primit-o de joi şi până acum.

Acesta este un motiv. Ca să nu mai vorbesc despre alte motive legate de gestiunea CEH de când este dumnealui director. Nu poţi să stai pe sute de milioane salariu şi să te doară undeva de toate şi de tot că eşti tu Chiuzan. Extraordinar! Să se ducă şi să lase pe alţii care vor, ştiu şi se pricep la această chestiune. Este inacceptabil ca aceeaşi companie să furnizeze căldură la Deva, unde temperaturile sunt mai ridicate decât la Petroşani, şi la Petroşani să nu furnizezi”, a declarat primarul Petroşaniului.

Edilul a precizat că Termocentrala Paroşeni are stocurile necesare, în silozuri fiind circa 19.000 de tone de huilă, iar cei de aici aşteaptă doar ordinul lui Cosmin Chiuzan să furnizeze energie termică în sistem centralizat.

[box type=”info” ]Societatea de Termoficare din Petroșani a scăpat de faliment printr-o decizie a Curții de Apel Alba Iulia. Falimentul societății petroșănene a fost cerut de ANAF, adică de structura condusă pe regiunea Vest de Lucian Heiuș, nimeni altul decât cel care ocupă prima poziție pe lista PNL Hunedoara pentru Camera Deputaților.  [/box]

Potrivit primarului Tiberiu Iacob – Ridzi, sunt cel puţin 6000 de oameni care suferă în acest momentdin cauză că CEH nu a furnizat agent termic, în ciuda solicitărilor. Din cauza problemelor existente la sistemul de termoficare, circa 40 – 50 de abonaţi au cerut să se debranşeze, dar mai sunt încă vreo 2000 de abonaţi casnici (apartamente şi case) şi 200 de societăţi comerciale.

Situația de la CEH, cunoscută de edilul din Petroșani, l-a determinat pe acesta să le recomande, în august anul curent,  celor racordați la sistemul centralizat de încălzire să identifice surse alternative cu care să încălzească locuințele în sezonul rece.

”M-am întâlnit astăzi (joi-n.r.) cu cei de la Complexul Energetic Hunedoara. Problema este destul de complicată, ei fiind în insolvență nu pot lua nicio decizie. Recomandarea mea este, în urma discuției de astăzi (joi-n.r.), ca petroșănenii care au încălzirea pe sistem centralizat să se gândească la modul serios să aibă o alternativă pentru la iarnă, că nu știu ce se va întâmpla.  Sfatul meu este să își asigure o alternativă la încălzirea în sistem centralizat”, spunea pentru GDD, Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Potrivit sursei citate, administrația locală este pregătită să furnizeze agent termic în sistem centralizat, însă ”problema este dacă acesta va fi furnizat sau nu”.

”Noi ca administrație am luat măsurile acestea alternative în școli, mergem pe gaz dacă nu va fi agent termic, dar nu am renunțat la sistemul centralizat”, a completat Tiberiu Iacob-Ridzi.

Numai că la acest moment, centralele pe gaz nu funcționează, iarna surprinzând încă o dată autoritățile.

 

Cosmin Chiuzan: ” Cred că lucrurile trebuie rezolvate altfel, nu cu declarații belicoase în presă”

 

Directorul CEH, Cosmin Chiuzan, a declarat, luni, pentru Gazeta de Dimineață, că adresa trimisă joi de societatea de termoficare a ajuns abia luni dimineață la CEH, după ce la finele săptămânii trecute a ajuns la Termocentrala Paroșeni.

”Am avut o convorbire telefonică la prima oră cu domnul primar Ridzi. Abordarea dumnealui nu mi se pare una deloc constructivă. Nu aș vrea să îi răspund cu aceeași monedă, cred că lucrurile trebuie rezolvate altfel, nu cu declarații belicoase în presă”, a declarat Cosmin Chiuzan, directorul CEH.

 

Adresa nu ține loc de comandă

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi i-a cerut demisia directorului CEH, Cosmin Chiuzan că nu a răspuns la adresa prin care conducerea societății de termoficare solicita furnizarea agentului termic. Edilul a uitat însă să specifice faptul că adresa cu pricina nu ține loc de comandă.

”Am primit azi dimineață o adresă semnată de directorul SC Termoficare SA, atât. Niște relații comerciale trebuie să se bazeze pe un contract sau cel puțin o comandă. Având în vedere statutul juridic al firmei de termoficare e insuficientă o adresă semnată de domnul director Munteanu (Ovidiu Munteanu-n.r.). E nevoie și de o asumare din partea administratorilor societății, Termoficare SA fiind în procedură de reorganizare. O comandă fermă din partea SC Termoficare SA care va fi asumată și de administratorii acestei firme va fi luată în discuție și la CEH SA, prezentată administratorului special și judiciar și se va lua o hotărâre.  Noi ne-am promis ca și în iarna aceasta să furnizăm energie termică către Petroșani, dar trebuie să vedem în ce condiții”, a mai spus directorul CEH, Cosmin Chiuzan.

Și senatorul Haralambie Vochițoiu, care luni se branșa la rețeaua de termoficare, îi recomanda primarului Tiberiu Iacob-Ridzi să trimită celor de la CEH o comandă fermă, acesta afirmând că petroșănenii îngheață de frig din cauza războiului politic PSD-PNL.

”Mă cuplez la termoficarea Văii Jiului. Vreau să dau un exemplu de încurajare a industriei locale. Nu vreau să mai dau banii pe gaz unor multinaționale ci vreau să dau banii ortacilor mei care scot cărbune din Valea Jiului. M-am branșat la termoficare și sper să am căldură. Am înțeles că domnul primar a cerut demisia directorului general de la complex pentru că nu a dat căldură. M-am interesat, eram pe punctul să-l laud pe primarul Ridzi, dar surpriză, aflu de la directorul complexului că nu a trimis domnul Ridzi nicio comandă fermă, a făcut doar, așa, o cerere, de ochii lumii. Deci, domnule primar, trimiteți rapid comanda fermă prin care vă asumați și plata gigacaloriilor, prin care oamenii de la Paroșeni să poată da drumul la căldură. În acest război, politic spun eu, că unii sunt liberali, unii sunt PSD, petroșănenii și copiii noștri suntem prinși la mijloc în războiul dintre Chiuzan și Ridzi, între PSD și PNL. Sper ca acest război să se încheie cât mai curând și noi cei care suntem abonați la serviciul de termoficare să beneficiem de căldură. Este aberant să stai pe un munte de cărbune și să suferi de frig”, a spus, luni, senatorul Haralambaie Vochițoiu.

CEH vrea garanții că Petroșaniul va achita gigacaloriile furnizate

”Conducerea CEH îşi exprimă disponibilitatea furnizării agentului termic primar necesar pentru asigurarea încălzirii consumatorilor Municipiului Petroşani în condiţiile în care administraţia SC Termoficare SA Petroşani – societate în reorganizare judiciară se angajează la plata sumelor rezultate din prestarea acestui serviciu”, se arată într-un comunicat de presă al CEH.

Potrivit aceluiași document, între SC Termoficare SA Petroşani – societate în reorganizare judiciară şi CEH, nu există, în acest moment, nicio relaţie contractuală în vederea furnizării agentului  termic.

”Mai mult decât atât, în prezent, SC Termoficare SA Petroşani nu şi-a onorat faţă de S CEH SA obligaţiile contractuale din perioada de iarnă 2015 – 2016, când dintr-un total facturat în cuantum de 5.097.891,61 lei, s-a încasat doar 1.553.603,78 lei, rămânând o diferenţă în valoare de 3.544.287,83 lei. Din această sumă, CEH a cesionat în favoarea furnizorilor săi suma de 2.565.219,72 lei, din care s-au achitat 1.322.010,74 lei, rămânând de achitat, în continuare suma de 1.243.208,98 lei (către Energoconstrucţia S.A.), iar în contul CEH SA alţi 979.068,11 lei”, se mai arată în comunicat.

 

Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Bogdan Stănescu, a precizat că societatea nu își mai permite să vândă sub cost, undeva la 150 de lei, lucru pe care i l-a comunicat primarului din Petroșani cu care s-a întâlnit săptămâna trecută. Mai mult, potrivit lui Stănescu, CEH nu condiționează furnizarea agentului termic de plata facturilor restante însă cere plata în avans sau, în cazul în care municipalitatea de la Petroșani alege plata la 30 de zile, să garanteze prin bilete la ordin.

 

”Sunt niște cereri normale având în vedere țepele trase până acum. Pe comercial și pe buisness cam așa e… Câte cadouri a făcut CEH-ul… și acum când e într-o situație delicată toată lumea acuză”, a spus Stănescu.

Toamna 2015-2016, aceeași situație, altă abordare din partea primarului din Petroșani

 

Anul trecut, cam în aceeași perioadă, la Petroșani oamenii înghețau de frig în case, iar copiii în școli. Pe atunci, CEH era condus de Aurelian Ghimpău din poziția de președinte de CA și Emil Floruț – susținuți de ALDE. La acel moment, primarul de la Petroșani nu a cerut demisia nimănui, deși Ghimpău anunțase încă din vară că agentul termic va ajunge la primării numai pe bază de comandă și cu plata în avans.

De remarcat că la momentul în care Ghimpău a făcut marele anunț, dezbaterea de la Petroșani era condusă chiar de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi- pe atunci UNPR.

„Eu nu garantez, nu știu cum arată sistemul de termoficare. Eu nu pot să garantez că Mintia va funcționa, că va funcționa două săptămâni cât va primi cărbune și apoi nu va mai funcționa. Dacă vom reuși să facem rezerva de stat să avem cărbune veți primi căldură, dar pe comandă și plătită. Nu vom accepta niciun fel de întârziere, amânare. Dacă nu, vom vedea care este situația pentru că astăzi nu putem începe demersurile pentru importul de cărbune pentru că nu am banii la buget”, spunea, la finele lui august 2015,  Aurelian Ghimpău, pe atunci președintele CA al CEH, prezent la o dezbatere la Petroșani în loc să fie la București să sărbătorească o onomastică.

 

PNL vrea capul lui Chiuzan din cauza lui Bebi Durbacă

Potrivit informațiilor din mediul politic, săptămâna trecută primarul din Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, s-a întâlnit cu administratorul special al CEH, Bogdan Stănescu, la ONIX, întâlnire confirmată de cel din urmă. Aceleași surse politice spun că la întâlnire a participat și Adrian David, nimeni altul decât candidatul PNL pentru Senat, pe poziția a doua.

Motivul discuției, schimbarea de management de la mina Livezeni și ”promovarea” în funcție a lui Eusebiu, cunoscut ca Bebi Durbacă- consilier local la Petroșani din partea PNL Evident.

Administratorul special al CEH, Bogdan Stănescu, susține că nu îl cunoaște pe Adrian David și nici pe Eusebiu Durbacă și că discuția cu primarul din Petroșani a vizat probleme de ”termicitate”.

”Nu am avut astfel de discuții. Nici nu știu cine e Durbacă, nici nu știu cine e David”, a declarat Bogdan Stănescu.

Stănescu știe însă cine e Durbacă fiindcă s-a întâlnit cu el și în sediul CEH

De partea cealaltă, Adrian David susține și el că nu îl cunoaște pe Bogdan Stănescu, afirmând că ”PNL nu numește directori”.

”Cine e domnul Durbacă? PNL nu numește directorii. Eu așa știu, că partidele politice nu numesc directori”, a spus Adrian David.

[box type=”shadow” ]Prietenia dintre peședintele PNL Hunedoara, Florin Roman, și administratorul special al CEH, Bogdan Stănescu este una ”publică”. Florin Roman preciza, pentru GDD, în urmă cu circa două luni că ”aAm fost colegi, ne cunoaștem foarte bine”  făcând referire la relația pe care o are cu Bogdan Stănescu. Pentru o perioadă de timp scurtă, BOGDAN Stănescu, devenit avocat definitiv în 2010, a fost partener de afaceri cu  Alina Gorghiu, actualul copreşedinte al PNL Stănescu a fost angajat, timp de câteva zile doar, în perioada 29.05- 02.06.2010, la SCPA Gorghiu,Pop şi Asociaţii, firma de avocatură deţinută de liderul PNL.  [/box]

 

Mihaela MIHAI

Carmen COSMAN – PREDA