Electricienii de la Petrila, obligați să cunoască Legea Energiei și cea a Iluminatului Public

0
39

 Primăria Petrila scoate la concurs două posturi de electricieni, însă bibliografia care se cere este una demnă de un director de companie energetică, ceea ce-i face pe unii să spună că posturile sunt cu dedicație, lucru infirmat de conducerea administrației locale.

Pentru cele două posturi scoase la concurs pe data de 17 octombrie, candidații trebuie să cunoască Legea energiei și gazelor naturale, dar și Legea iluminatului public. Adică un simplu electrician, care va lucra la întreținerea iluminatului public, nu este testat pe cunoștințele legate de sectorul electric, ci despre reglementările legale din energie.

”Prezentul titlu stabileşte cadrul de reglementare pentru desfăşurarea activităţilor în sectorul energiei electrice şi al energiei termice produse în cogenerare, în vederea utilizării optime a resurselor primare de energie în condiţiile de accesibilitate, disponibilitate şi suportabilitate şi cu respectarea normelor de siguranţă, calitate şi protecţie a mediului„, se arată în începutul Legii Energiei care mai vorbește de centralele termice, cele în cogenerare, client final , eligibil sau vulnerabil, precum și contractele de furnizare a energiei electrice.

Cealaltă lege este cea a iluminatului public.

”Noi angajăm în serviciul de iluminat public, nu electrician de întreținere clădire, ci electrician de întreținere instalații, rețele de iluminat public. E și partea de gaze, dar nu o să pună nimeni întrebări din partea de cărbune și gaze, ci din capitolul de energie”, a declarat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Numai că bibliografia aleasă de administrația locală de la Petrila este contestată, existând persoane care spun că cele două legi cerute nu au nimic de a face cu meseria de electrician.

”Cele două acte normative cuprind strategii naționale pentru asigurarea stocurilor de combustibil, cogenerare (eolian, solar etc )  …  nimic legat de meserie (tensiune, volti, amperi, scheme electrice)  sau ceva din agenda electricianului …. doar chestii  ”birocratice””, spun cei care au sesizat cerințele administrație locale de la Petrila.

Tocmai din această cauză, aceștia spun că respectivul concurs dă de bănuit.

”Probabil postul este dedicat vreunui fost șef birou energetic, administrare domeniu public  care are ș calificare de electrician”, mai spun sursele GDD.

Aranjarea concursului este negată de primarul Vasile Jurca, acesta afirmând că posturile au mai fost scoase la concurs de două ori însă nu s-a prezentat nimeni.

”Dacă erau posturi cu dedicație de ce nu au fost ocupate din prima? Salariile sunt mici, undeva la 1200 de lei. Au fost persoane care s-au interesat și au plecat”, a mai spus primarul Petrilei.

Luni a fost ultima zi de depunere a dosarelor, un  petrilean și un petroșănean luptându-se pentru cele două posturi de electrician. După cum arată bibliografia, electricienii de la Petrila vor putea scrie strategii energetice și de iluminat public, nu se știe însă dacă vor putea repara defecțiunile apărute pe rețea.

Mihaela MIHAI