Studiu de 650 mii lei pentru a aduce cărbune din Indonezia

0
518

Ani la rând conducerile politice numite la Complexul Energetic Hunedoara au ignorat investițiile. Atât cele din minerit cât și cele de la termocentrale. Termocentrala Mintia nu îndeplinește nicio condiție de mediu. Și riscă să fie închisă. Conducerea CEH a găsit însă soluția salvatoare. Cărbune din Indonezia.

Vizita la Ljubljana, edificatoare pentru conducerea CEH

Un cărbune indonezian ar putea salva Mintia. Poluează puțin, spune conducerea complexului hunedorean. Și pentru că poluează puțin, cei de la CEH au comandat un studiu. Un alt studiu La Institutul pentru  Proiectări Energetice. Totul după ce o delegație de la CEH s-a plimbat prin capitala Sloveniei. Așa au aflat că și Mintia ar putea folosi cărbunele din Indonezia, dar nu chiar acum.

”Nu în acest moment. Pentru a putea fi folosit la Mintia trebuiau în urmă cu ani de zile să se demareze proiectul ăsta, s-a demarat un studiu la ISP București. Valoarea studiului, în urma vizitei noastre în cele două luni este undeva la 650 de mii de lei”, a declarat, într-o conferință de presă Nelu Ardelean, directorul comercial al CEH.

Potrivit sursei citate, studiul ar trebui finalizat la sfârșitul acestei luni sau la începutul lunii viitoare. Iar în el este inclusă și Termocentrala Paroșeni.

Și directorul CEH, Samuel Dioane, spunea că există soluții pentru Mintia.

”Noi avem în plan și la Mintia am trimis oameni să vadă un caz similar care nu a avut nevoie de desulfurare la Ljubljana. Au fost, au văzut, au venit optimiști, cărbunele indo 4200 are un conținut foarte scăzut de sulf ceea ce ar elimina o parte din investițiile de la Mintia, conținut foarte mic de cenușă. O altă investiție care ar putea fi eliminată. Soluții sunt”, spunea directorul general al CEH.

ISPE nu este la primul studiu făcut pentru CEH. Compania a atribuit, în 2014, în urma unei negocieri fără anunț de participare, refacerea documentației pentru grupurile de la  Mintia celor de la ISPE. Pentru 161.200 lei. Tot cei de la ISPE au făcut și un studiu pentru restructurarea CEH care însă nu a fost avizat de oficialii Comisiei Europene.