Salvatorii montani s-au pregătit pentru avalanșă în Parâng

0
65

Salvamontiștii hunedoreni au desfășurat, joi, un exercițiu complex de căutare-salvare în avalanșă. Locul exercițiului, masivul Parâng. 

Drone, câini de căutare sau rucsaci cu airbaguri pentru salvatori.

Scenariul exericțiului a presupus producerea unei avalanșe pe un traseu montan. Acumularea de zăpadă a surprins patru turiști ce au fost răniți. Avalanșa a blocat și drumul național 7a.

Pentru localizarea răniților, salvamontiștii hunedoreni au utilizat cele mai noi echipamente. Vorbim de echipamente ce se folosesc în întreaga lume în astfel de situații. Cu ajutorul unei drone a fost observată și evaluată situația din aria în care s-a produs avalanșa. Apoi a intrat în acțiune unitatea de căutare canină a Salvamont Hunedoara specializată în identificarea victimelor îngropate în zăpadă.

Sondarea locului în care s-a produs discolarea zăpezii s-a făcut cu ajutorul sondelor de avalanșă. Acestea pot ajunge la trei metri sub stratul de zăpadă.

După ce au fost identificați răniții, aceștia au fost duși de salvamontiști la echipajul SMURD.

Exercițiul salvatorilor montani a urmărit fixarea și exersarea noilor tehnici de căutare în avalanșă, dat și modul în care cooperează structurile implicate în astfel de evenimente: salvamont, ISU, IPJ, IJJ și prefectură.