Proiecte de aproape 100 de mii de euro la o școală din Petroșani

0
218

Învățământul românesc este subfinanțat. Nici Guvernul nici primăriile nu alocă fondurile necesare pentru ca școlile românești să se modernizeze.  Există însă proiecte și pe care cadrele didactice au învățat să le acceseze. Acestea oferă prilejul copiilor și profesorilor de a intra în contact cu sistemele de învățământ din alte țări, dar și să achiziționeze echipamente și bunuri necesare unui act educațional de calitate.

Proiectele Erasmus și granturile, modernizează școlile

Școala Gimnazială IG Duca din municipiul Petroșani, județul Hunedoara, este una dintre școlile care apelează la proiectele Erasmus dar caută și granturile existente pentru a accesa cât mai multe fonduri. Un astfel de grant a permis școlii din Petroșani să mobileze modern patru dintre sălile de clasă. În special cele destinate învățământului special.

”După cum bine știți încă, din păcate, învățământul este subfinanțat.  Ca să facem o școală pritenoasă, un mediu în care copilul să învețe cu plăcere este nevoie să schimbăm ceva. Inclusiv mobilierul. Nu numai de atitudine este vorba, este vorba și de mediu, să nu fie trist, cenușiu, urât”, declară Ramona Gabriela Asan, coordonator ERASMUS + Școala Gimnazială IG Duca Petroșani.

Cei mici au fost surprinși când au pășit în sala de clasă.

”Nu le-am spus absolut nimic în prima zi de școală când am intrat clasa era frumos pregătită și au intrat cu o bucurie de nedescris și acum parcă sunt mai responsabili, au mai multă grijă de mobilier față de ce era înainte”, a mai spus cadrul didactic.

Școala din Petroșani implementează, din această lună, trei proiecte Erasmus. Acestea vor fi implementate în următorii doi ani. Profesori și elevi vor avea schimburi de mobiliatate cu școli din Italia, Spania, Turcia, Macedonia. Și nu sunt singurele proiecte pentru unitatea de învățământ din Petroșani.

”Școala Gimnazială IG Duca Petroșani se situează pe un loc fruntaș în județul Hunedoara cu aceste trei proiecte. Mai  sunt și alte proiecte care urmează să fie depuse chiar în această lună. Am obținut un proiect cu 15 calculatoare pentru școală”, afirmă Ștefan Demeter, director Școala Gimnazială IG Duca Petroșani.

”De anul acesta avem bucuria de a ave trei proiecte Erasmus. Un proiect se numește Healthy living, pe stil de viață sănătos, încercăm să obișnuim copiii să mânănce sănătos, să trăiască sănătos. Al doilea proiect este Magical power of storyes, un proiect pe spunere povești, îi reînvățăm pe copii să se reapropie de carte, de lectură, iar al treilea este un proiect pe științe, tehnologie, arte, matematică și suntem convinși că vom avea rezultate excepționale cu copiii noștri buni”, explică Ramona Gabriela Asan, coordonator ERASMUS +.

Identificarea nevoilor comunității școlare este punctul principal în obținerea finanțărilor erasmus și nu numai.  Aceleași nevoi trebuie identificate și la alte școli, care au devenit partenere în proiectele școlii din Petroșani. În total, valoarea celor trei proiecte erasmus se apropie de 90 de mii de euro. Alți 5500 euro a fost valoarea grantului prin intermediul căruia au fost mobilate patru săli de clasă.