Prin darea în plată CEH ar putea scăpa și de returnarea ajutoarelor de stat ilegale

0
439

Statul ar trebui să recupereze de la Complexul Energetic Hunedoara peste 60 milioane de euro. Sumele reprezintă, conform unei decizii a Comisiei Europene, ajutoare de stat acordate ilegal producătorului de energie.

Alți bani îngropați de minerit și energie

Ministerul Energiei vrea să scoată din actuala structură a CEH părțile viabile printr-o procedură de dare în plată. Soluția ar putea scăpa complexul și de returnarea ajutoarelor de stat de care a beneficiat ilegal, în valoare de peste 60 milioane de euro. Comisa Europeană trebuie însă să își dea avizul.

”Ne-au cerut un timp de analiză și ei și-au pus această problemă, dar din punctul meu de vedere cred că se va stinge prin această dare în plată, dar urmează să primim avizul lor”, a declarat Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Ordonanța de urgență care vizează darea în plată a activelor CEH este în procedură guvernamentală.

”Ordonanța pentru unele măsuri de siguranță ale sistemului energetic a fost avizată de către Ministerul Energiei, s-a dat în avizare la celelalte ministere, am primit observații și aviz de la Consiliul Concurenței, respectiv de la Ministerul Justiției mai avem de primit de la ministerul Finanțelor și o vom introduce în ședință de Guvern”, a mai spus Vișan.

Activele viabile vor fi nominalizate într-o hotărâre de guvern  si în urma unei analize a ANAF-ului.

Trebuie menționat însă că la divizarea CEH s-a folosit tot procedura de dare în plată. S-au șters atunci datorii ale minelor de milioane de euro. O altă procedură de dare în plată a vizat datoria pe care termocentrala mintia  o avea către fosta Companie Națională a Huilei, imediat după includerea termocentralei în Complexul Energetic Hunedoara. Așa a fost rezolvată prima cerere de intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara.

CEH este, la acest moment, într-o insolvență nedeclarată, cu datorii de milioane de euro.