Minerii și energeticienii din Hunedoara, recalificați pentru Europa

0
483

Reducerea emisiilor de carbon face ca energia regenerabilă să fie din ce în ce mai căutată. Lipsesc însă specialiștii din acest domeniu, iar foștii mineri din Valea Jiului și nu numai, ar putea lucra în lanțul de  montare, întreținere și distribuție a energiei electrice verzi.

Din industria minieră în cea a eolienelor

Un proiect pe fonduri europene ce vizează recalificarea a mii de persoane în următorii zece ani a fost lansat la Universitatea Petroșani.  Totul la inițiativa celor care instalează energia regenerabilă și care au nevoie de personal în industria în care activează.

”Vom avea atât personal din rândul minerilor, energeticienilor care au deja cunoștințele profesionale destul de ridicate, deci practic vom vorbi doar de o adaptare, dar și tineri care doresc să îmbrățișeze această profesie”, a spus secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan.

Bazată peste 100 de ani exclusiv pe industria extractivă, zona monoindustrială a Văii Jiului ar putea constitui un centru de resurse umane pentru energia regenerabilă.

”Ne propunem ca în fiecare an să pregătim 500 de specialiști pentru energie regenerabilă și 300 de specialiști pentru partea de distribuție energie electrică. Cursurile pe care le facem sunt cursuri acreditate internațional. Ne propunem ca zona Petroșani și județele limitrofe să fie un hub de specialiști pe care să îi folosim atât în România cât și în Uniunea Europeană pentru a face partea de instalare, operare, mentenanță și service-uri regenerabile și partea de distribuție energie electrică”, a declarat Sebastian Enache, director de dezvoltare Monsson.

”Am cuplat cu plăcere la acest proiect pe zona de training având deja un plan. Noi citim foarte mult zona de electricitate, de a forma specialiști pe zona noastră de activitate dar și pentru companiile care vor lucra în viitor pe zona asta a energiei regenerabile”, afirmă Eugen Botoarcă, director general Distribuție Energie Oltenia, companie membră CEZ.

Recalificare din toamnă

Cursurile de recalificare, realizate pe fonduri europene, ar urma să înceapă în toamna acestui an.

”Dorința noastră este ca în anul universitar 2019-2020, din toamnă, noi să avem, deja astăzi am semnat protocolul privind consorțiul și până în toamnă să atragem, pe platofmă, fonduri europene pentru deschiderea acestui lucru”, a mai spus secretarul de stat Doru Vișan.

Cum personalul din Valea Jiului are deja cunoștințe de bază, mai ales cel provenit din minerit, practica va reprezenta cea mai mare pondere din programul de recalificare.

”Vom putea asigura pentru cursanții care vin în Valea Jiului atât condiții de cazare, masă, condiții de desfășurare a cursurilor și activităților practice. Este vorba de reconversie și nu trebuie să oferim atâte cunoștințe teoretice în plus. Aceste cunoștințe teoretice pot fii predate de către profesorii noștri”, susține Radu Sorin, rectorul universității Petroșani.

La final, cea mai mare parte a cursanților va avea un loc de muncă garantat.

”Proiectul se va întinde, sperăm noi, pe cel puțin 10 ani, așa cum s-a semnat astăzi și va fi o soluție de mare interes și o opțiune de interes pentru toți locuitorii Văii Jiului și nu numai . Vă  pot spune cu certitudine că ceea ce se întâmplă astăzi închide cercul. Mare  parte a celor care vor  finaliza cursurile își va găsi locuri de muncă”, a declarat Michael Melczer, consilier al ministrului Energiei.

Este ce de-al treilea proiect susținut de minsiterul Energiei după planul de regenerare urbană Planeta Petrila și hub-ul de hidrogen, în cadrul platformei europene dedicată zonelor carbonifere în tranziție. Oficialii ministerului spun că prin acest program de recalificare pun o cărămidă la o construcție de viitor pentru Valea Jiului.