Primarul municipiului Petroșani cere demisia ministrului Educației

0
1229

Două dintre cele mai bune licee din județul Hunedoara rămân din toamna acestui an fără câte o clasă. Inspectoratul județean a tăiat din clasele cu profil teoretic pentru a crește ponderea învățământului tehnic, însă a luat șansa a zeci de copii de a învăța la unități de învățământ extrem de bine cotate.

Reformă ”abramburită”

Problema tăierii claselor a fost pasată între Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara. După ce, inițial, s-a revenit asupra deciziei de amputare a claselor de liceu Ministerul Educației Naționale a emis o decizie. Lasă analiza situației semnalată încă de acum câteva săptămâni de administrația locală de la Petroșani  în seama inspectoratului școlar.

„Ministrul Andronescu din punctul meu de vedere, după ce a demolat învățământul profesional în 2008 prin desființarea SAM-urilor, școlilor de arte și meserii, acum vine și demolează și învățământul teoretic. Practic prin această măsură bulveresează total învățământul liceal teoretic” spune primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi.,

O nouă reformă în educație propune ca învățământul tehnic să reprezinte 60 la sută și cel teoretic 40 la sută din totalul sistemului. Nu se ține însă cont de cerințele din teritoriu

”Prin această măsură doamna ministru Andronescu se contrazice pentru că insistă cu învățământul profesional pentru că nu mai vrea clase de liceu completate cu note între 2 și 3. Adică nu mai e de acord cu măsura pe care a luat-o acum zece ani, prin care a bulversat învățământul profesional. Acum vine și spune vă obligăm să mergeți către învățământul profesional și bulversează și învățământul liceal”, susține Ridzi.

Primarul din Petroșani susține că reforma nu e făcută în interesul copiilor.

”O reformă făcută fără cap din punctul meu de vedere. Cer demisia doamnei ministru Ecaterina Andronescu. Sigur că probabil nu o afectează, dar cer demisia ministrului Andronescu pentru faptul că prin aceste măsuri bulversează din nou sistemul de învățământ din România implementând niște măsuri artificiale care nu au aproape niciun corespondent în realitate”, explică edilul.

Vizate de tăierea numărului de clase sunt Colegiul Național Mihai Eminescu Petroșani, care anul trecut a avut la bac o promovabilitate de 99,26 la sută. Colegiul Național de Informatică Carmen Sylva este cealaltă unitate de învățământ care rămâne fără o clasă. Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi conducerii Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara să reanalizeze, în regim de urgență ,Planul de Școlarizare al Învățământului Preuniversitar din municipiul Petroșani. Cere totodată să renunțe la ideea reducerii numărului de clase alocate colegiilor teoretice din municipiul Petroșani.