Preșcolarii din Baru s-au mutat în casă nouă. Grădinița a fost construită pe fonduri europene

0
409

Grădinița cu program prelungit din Baru și-a deschis porțile în prima zi al celui de-al doilea semestru al anului școlar 2018-2019. Nou-nouță, construită pe fonduri europene, noua unitate școlară  este, începând de luni, noua ”casă” a celor 60 de copii care vor învăța zilnic aici.

De la parterul blocului în grădinița cu etaj

Copiii din Baru mergeau la o grădiniță ce funcționa la parterul unui bloc.  Actul educativ era limitat astfel de posibilitățile clădirii. La fel și diversitatea orelor, dar și confortul elevilor. De luni însă preșcolarii din Baru au o grădiniță nouă, într-o clădire independentă. Au fost primiți cu pâine și sare, la fel ca restul oaspeților, dar și cu baloane colorate. Au fost mai apoi conduși în sălile lor de clasă.

Copiii abia au așteptat să se mute în noua grădiniță.

”Aștepta de mult acest moment tot timpul întrebând: mami, când ne vom muta la grădinița cea nouă explicându-i că după vacanță o să intre în grădinița cea nouă”, a spus o mămică.

Cel care conduce acum administrația din comună și cel care a insistat pe construirea unei grădinițe într-o clădire independentă își amintește de minusurile pe care le-a trăit în perioada grădiniței lui. A vrut însă ca micuții de acum să crească într-un mediu care să le confere toate cele necesare dezvoltării.

”Acum 14 ani am pus deoparte acest teren pentru grădiniță, am căutat diferite surse de finanțare. Toate s-au dovedit a fi prea mici pentru viziunea noastră, dar în perioada 2016-2020, pe fonduri europene pentru mediul rural, AFIR, pe componenta educațională, am găsit o sumă potrivită pentru viziunea noastră. 500 de mii de euro. Astfel, astăzi inaugurăm grădinița cu program prelungit, cu 3 grupe”, a declarat primarul comunei Baru, Daniel Răducanu.

Noua clădire are mobilier nou, bucătărie proprie, grupuri sanitare, cabinet medical, sală de mese, dar și dormitoare.

Inspectoratul Școlar, oportunitatea îmbunătățirii actului educativ într-un astfel de cadru.

”Am încredere în corpul profesoral de la Baru și stiu că vor căuta cele mai bune soluții, vor depune un efort considerabil în organizarea unor activități frumoase, de calitate, care să fie îndrăgite de către copii, care să îi ajute pe acești copii să crească frumos, să se dezvolte frumos să vină cu bucurie și cu mult drag în fiecare zi la grădiniță”, a declarat Maria Ștefănie, inspectorul general al IȘJ Hunedoara.

Educatoarele recunosc și ele că actualele condiții sunt unele de secol XXI.

”Este o grădiniță foarte modernă, pentru secolul XXI, unde copiii pot să fie educați de calitate. Noi avem ocazia să lucrăm la standarde înalte cu copiii pentru că oferă tot ceea ce au ei nevoie ca să ne desfășurăm activitățile, un mediu educațional foarte spațios modern, de relaxare, de joacă”, este de părere educatoarea Carina Hadadea.

Grădinița are o capacitate de 60 de preșcolari pentru program prelungit, dar poate asigura până la 75 de copii la orar normal. Primarul din Baru spunea că părinții nu vor plăti nimic la această grădiniță. Comunitatea este cea care va asigura masa caldă pe care micuții o vor primi la grădiniță.