Mină închisă, taxe plătite în continuare

0
452

Licența pentru huila din perimetrul Petrila e în continuare valabilă, chiar dacă de la mina Petrila nu se mai scoate cărbune din toamna lui 2015. Conducerea SNÎMVJ  a făcut, după ce a fost închis subteranul și ecologizată suprafața, demersurile pentru anularea licenței. Autoritățile statului întârzie să emită hotărârea. Încasează astfel în continuare taxa de exploatare, dar și impozite și taxe locale.

Documentația, la Consiliul Concurenței

Încă de la finele lunii noiembrie 2018 Ministerul Energiei a publicat spre dezbatere publică proiectul care viza preluarea de către Agenției Naționale de Resurse Minerale a licenței din perimetrul minier Petrila. Mai exact proiectul pentru aprobarea  închiderii definitive şi monitorizării factorilor de mediu post-închidere a minei Petrila.

Sunt aproape trei luni de la acel moment, însă autoritățile statului nu au finalizat procedura prin care Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului predă licența pentru mina Petrila.

Conform unor informații, documentația este la acest moment la Consiliul Concurenței.

Întârzierea aprobării proiectului scoate banii din conturile SNÎMVJ

Chiar dacă de la Petrila nu se mai extrage cărbune din toamna lui 2015, Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului a continuat să achite taxa de exploatare. Care a costat undeva la 300 de mii de lei anual. Și pe anul 2019 SNÎMVJ a achitat contravaloarea aferentă primului trimestru. Undeva la 75 de mii de lei.

Pe lângă taxa de exploatare, pentru mina Petrila, SNÎMVJ mai plătește și o firmă de pază ce păzește monumentele istorice. Iar factura este de peste 63 de mii de lei pe lună.

Și, pentru clădirile și terenurile ce au aparținut minei Petrila, societatea a continuat să achite taxe și impozite locale.

Mina Petrila este prima dintre unitățile miniere incluse pe programul de închidere desfășurat în baza deciziei 787/2010 a Comisiei Europene care este închisă. Aici au fost finalizate atât lucrările de închidere a subteranului cât și cele de ecologizare a suprafeței.