Poluarea de pe Mureș nu a ajuns în Hunedoara

0
101

Mai multe baraje absorbante au fost instalate, duminică, pe Râul Mureș, în județul Hunedoara. Totul pentru a capta uleiurile scurse încă de vineri de la un transformator al Termocentralei Iernut. Oficialii județului susțin însă că unda de poluare nu a ajuns pe raza teritorială a județului.

Probe de apă

Prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, a declarat, luni, pentru Gazeta de Dimineață, că unda de poluare nu a ajuns în județ.

”Poluarea de pe Râul Mureș nu a ajuns încă la noi în județ. Nu o depistăm vizual. Am făcut verificări și am prelevat probe de apă pentru analize. Barajele sunt în continuare pe cursul Mureșului”, a spus prefectul Fabius Kiszely.

Conform sursei citate, fie unda de poluare a fost captată de barajele montate înainte ca Mureșul să ajungă la Bejan, fie aceasta s-a dispersat.

Duminică, autoritățile hunedorene au decis montarea unor baraje absorbante. Acestea au fost amplasate la confluența râului Căian cu râul Mureș, în zona localității Bejan, comuna Șoimuș.

Garda Națională de Mediu anunța, tot duminică, faptul că  s-a instalat, un baraj absorbant de 80 m lățime, în zona localității Teiuș. Tot duminică, se lucra la montarea de baraje absorbante, în aval la Șibot. Un alt baraj urma să fie montat pe cursul Mureșului în amonte de barajul Mintia, în zona captării, iar un altul la Bătuța, județul Arad, lângă Săvârșin.
Conform Gărzii de Mediu, în zonele în care viteză apei permitea,  urmau să fie folosite skimmere pentru colectarea uleiului mineral.