CEH vrea să furnizeze agent termic dacă primăriile preiau magistrala

0
416
foto: arhivă

Termoficarea în Valea Jiului reprezintă un subiect sensibil. În ultimii ani, numărul locuitorilor branșați la sistemul centralizat de încălzire s-a redus drastic. Un actual senator, fost primar al unei localități din această zonă, chiar a cerut conducerii CEH să taie magistrala de termoficare ce trece pe raza municipiului. Complexul, prin Termocentrala Paroșeni nu a avut niciodată fonduri să repare magistrala. S-au făcut doar cârpeli, unele dintre ele neținând nici măcar cât e iarna de lungă.

Magistrala cârpelilor

Pierderile de pe magistrala de termoficare a Văii Jiului sunt importante. Țeava nu a mai fost înlocuită de la momentul în care a fost pusă în funcție. Circa 40 de ani. De atunci, reparațiile înseamnă doar astuparea găurilor. Fiecare iarnă a însemnat avarii peste avarii ce au condus la sistarea agentului termic și către bruma de abonați pe care o mai are sistemul centralizat de încălzire.

Conducerea CEH vrea ca primăriile să pria magistrala. Și s-o modernizeze

Conducerea companiei anunță, printr-un comunicat de presă, că Termocentrala Paroșeni poate furniza agent termic către localitățile din Valea Jiului. Însă cu o condiție.

”Cu condiţia preluării magistralei de transport în administrarea autorităţilor locale în vederea reabilitării şi rentabilizării acesteia”, informează reprezentanții CEH.

Conducerea CEH susține că ”administrarea unei reţele de termoficare atât de extinse a depăşit puterea de gestionare a producătorul agentului termic”. Aceeași conducere a CEH nu i-a permis Termocentralei Paroșeni, în urmă cu câțiva ani, să se prezinte la licitația pentru atribuirea serviciului de furnizare a agentului termic în Valea Jiului.

O altă păcăleală politico-administrativă. Termocentrala Paroșeni nu s-a prezentat la negocierea directă organizată de ADI Termoficare

În urmă cu câțiva ani, actualul senator Cristian Resmeriță, pe atunci primar al municipiului Lupeni, cerea conducerii CEH să taie magistrala de termoficare de pe raza Lupeniului.

Nici Termocentrala Paroșeni, nici administrațiile locale nu au investit în termoficare

Ani la rând administrațiile locale din Valea Jiului s-au ghidat după meteahna românească las’ că merge si aşa. Acum sistemul de termoficare e la pământ