Parângul a primit mai mulți bani de la primărie decât de la Guvern

0
294
foto: Claudiu Pop

În stațiunea montană Parâng trebuia să se construiască cel mai mare domeniu schiabil din Europa de Sud-Est. Așa s-a spus la momentul în care proiectul a fost inclus pe lista investițiilor în turism, pe vremea când Ministerul Transporturilor era condus de Elena Udrea.

Doar la 30 la sută

La circa 10 ani de la momentul în care Parângul era cuprins într-un proiect de dezvoltare a stațiunii montane, domeniul schiabil e departe de a fi finalizat. Estimat la peste 60 milioane de euro, proiectul din Parâng a primit finanțare cu țârâita. Ba mai mult, deși este un proiect cu finanțare guvernamentală, primăria este cea care a alocat cele mai multe fonduri.

”Cam în jur de 30 la sută s-a investit deja în domeniul schiabil. Nu am acum o cifră, dar oricum mai mult de jumate o reprezintă finanțarea din partea primăriei”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Municipalitatea din Petroșani a contractat un credit prin intermediul căruia a finanțat construcția unui nou telescaun. O investiție ce a costat circa 20 de milioane de lei ce a fost dată în folosință la începutul lunii decembrie 2014. Primăria vrea ca în munte să mai fie construită o instalație de transport pe cablu care să facă legătura cu zona Slima, partea nordică a versantului. De mai bine de trei ani încearcă să cadă la o înțelegere cu Romsilva.

”Săptămâna trecută au fost în teren cei de la Romsilva cu reprezentanți din primărie să identifice exact dacă măsurătorile au fost bine făcute de către noi. Măsurătorile au fost bine făcute din punct de vedere tehnic. Acum așteptăm răspunsul lor să vedem demersurile pe care le vom face în continuare pentru a putea să scoatem cele 10 hectare din fondul forestier. Cu siguranță dacă rezolvăm cu terenul anul acesta sau mă rog până în primăvara anului viitor, TS4 poate începe să fie construit”, a mai spus primarul.

Proiectul pentru Parâng presupune realizarea unui uriaș complex turistic pentru sporturi de iarnă, dar și o telegondolă  pe o distanță de circa 8 kilometri, din zona sudică a municipiului Petroșani până sus în munte.  Au fost amenajate doar câteva pârtii de schi, bazinul de apă pentru tunurile de zăpadă  artificială, au fost cumpărate câteva tunuri de zăpadă și ratrak-uri.