Om de afaceri: Pe cine vom plimba cu autobuzele electrice?

0
2317

Oamenii de afaceri din județul Hunedoara răbufnesc rând pe rând. Județul este ”în cap” economic și industrial, iar cei care îl conduc continuă să-și bată joc de toți cei care au insistat să rămână și să investească aici. Banii românilor sunt folosiți nejustificat și neeconomic. Aceasta este și părerea unui om de afaceri din Petroșani. 

Emil Bercea e de părere că ”orice investiție”, ”orice proiect” inițiat de cei care administrează comunitățile este strict legat de ”ce rămâne de la alții”.

”Ce lasă alții de rău, noi luăm de bun. Suntem tot timpul la ani distanță de ei”. Ne facem calcule ce merge și ce nu merge în zona naostră, susține Bercea.

Autobuzele electrice care vor scurtcircuita banii românilor.

Noua investiție anunțată de administrațiile locale, autobuzele electrice, este pusă sub semnul slabei viziuni a celor șase primari din Valea Jiului.

”Autobuze electrice foarte bine, foarte frumos, ceva nou pentru Valea Jiului. La prima vedere pare altceva, se mișcă ceva. Spuneți dumneavoastră cine va circula cu ele. Abia m-am întors din centru (centrul Petroșaniului, sâmbătă, ora 9) Picior de om nu vezi. Mulțumesc lui Dumnezeu dacă găsesc o echipă de oameni care să vrea să muncească. Oamenii au părăsit Valea Jiului. Nu vreți să vedeți nici voi presa adevărul, nu că nu e real. partea asta a vieții nu vă interesează. Aplaudăm tot, fără să gândim un pic”, a declarat, sâmbătă dimineața, omul de afaceri Emil Bercea.

Oamenii girează slaba calitate a administrației locale

Bercea susține că niciodată nu va exista o investiție serioasă în Valea Jiului. Și asta din mai multe motive, inclusiv calitatea oamenilor.

”Investim banii statului în ceva care nu va fi niciodată profitabil ca să mai distrugem un privat. Abia strângi 10 oameni pentru un microbuz. Am stat și m-am uitat cum circulă microbuzele, trec pe aici pe la mine prin față (prin dreptul sediului firmei – n.r.) Și microbuzele pleacă din 10 în 10 minute. Autobuzele vor circula probabil din oră în oră. Și tot goale vor fi. Ai pus în cap un privat (cel care are firma de transport în comun – n.r.) care sigur are leasing și ții oamenii în stații. Vom băga în garaje și autobuzele ca telegondolele? Vedeți, un privat niciodată nu-și permite să investească și să țină închis. Statul cât își mai permite să ne blocheze banii? Sunt banii noștri ai românilor. În loc să vină cu servicii clare, pentru noi toți, găsim tot ce ne dau alții ca idei fără să vedem dacă e pretabil pe zonă. iar oamenii tac și acceptă. De ce? Păi numai un răspuns poate fi. Le convine. De ce? Din ce trăiesc? Înseamnă că cineva plătește nemunca, fiindcă nimic nu se vede real aici”, a declarat, pentru Gazeta de dimineață, omul de afaceri Emil Bercea.

Omul sfințește locul…. sau nu.

Omul de afaceri are și o explicație de ce nu există o direcție clară economică a părții de sud a județului Hunedoara.

”Cu cine să vorbești ca om de afaceri și cum să ai așteptări de la oameni care nu au nimic în comun cu dezvoltarea, cu evoluția. Păi, hai să vedem. la Uricani, avem un primar care ”dă drumul la bandă” (delcarații -n.r.) și spune tot timpul același lucru, dar de fapt nimic. La Lupeni, pui în fruntea orașului un profesor. Ok, dar ce să facă profesorul ce știe el despre administrație și economie? Cum să vadă el dezvoltarea comunității. Venim mai încoace, Vulcan. Aici de ani de zile menții un inginer minier. Păi pe unde va băga el pe bulevardul lui autobuzele electrice? Bulevardul l-a făcut tot el. Unde e linia de dezvoltare, ce cursivitate are? Sau va scoate oamenii în afara orașului ca să se plimbe cu autobuzul electric? Aninoasa, e primar un secretar de primărie care conducea primăria și înainte de a fi primar și acum ne spune ce eșuată a fost vechea conducere. La Petroșani ce să mai vorbim. Despre Petroșani am tot spus. Niciun om de afaceri de anvergura nu se apropie de această zonă. Aici totul este preferențial. Nimic nu are o logică complementară. Nu te înghite primarul, poți să renunți la investiție. La Petrila, am auzit în campanie de valuri de investitori. După campanie au apărut și poze cu ei. Astăzi nu mai e nici scrumul de la poze. Asta nu se dorește să fie nici auzit, nici văzut”, susține Bercea.

Telegondola din deal, scaunul din curte și faleza de pe malul Jiului. Care e profitabilă?

Bercea evidențiază faptul că de ani de zile, ”administratorii publici” din Valea Jiului au luat ori ce a rămas de la alții, ori ce le convenea pe alte calcule decât cele economice. Rezultatele sunt acum ”grele” pentru zonă în general.

”Am făcut telegondolă în deal, scaun (telescaun) în curte și faleză pe malul Jiului. Astea sunt marile investiții în Valea Jiului. Care din ele sunt profitabile? Cine le folosește?”, mai spune Bercea.

Omul de afaceri subliniază că în această zonă nu poți investi decât dacă ai girul oamenilor mai sus-analizați. Și asta este grav, pentru că ”ei nu fac nimic, în primul rând pentru că nu știu, nu înțeleg cum funcționează o afacere, dar nu te lasă nici pe tine să faci fiindcă nu ești de-al lor”