O primărie hunedoreană are un serviciu de gospodărie. A încheiat însă contracte cu alte firme. Aproape 500 mii lei prejudiciu

0
194

Un control efectuat la Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărie Municipală (SPIGM) din cadrul Primăriei Deva a scos la iveală un prejudiciu de aproape 500 mii lei. Aidcă peste 107 mii euro. Asta pentru că serviciul a încheiat contracte de prestări servicii la preţuri supraevaluate. Totul a fost scos la iveală de raportul întocmit de Corpului de control al primarului Florin Oancea.

Serviciu cu 73 de muncitori, lucrări contractate către alte firme

La SPIGM sunt angajați permanent 73 de muncitori. 56 dintre ei sunt calificați, restul de 17 sunt muncitori necalificați. Celor 73 de muncitori angajați li se adaugă circa 30 de persoane beneficiare de asistență socială care pot asigura și ele activitățile ce revin serviciului. Cu toate acestea, pe parcursul anului trecut, SPIGM a a externalizat anumite servicii pe care trebuia să le presteze pe domeniul public.

Raportul Corpului de Control al primarului face referire la servicii de întreţinere a spaţiilor verzi, de curăţenie şi de toaletare a arborilor și cosit cu alte firme.

“Din aceste contracte rezultă un prejudiciu estimat la aproximativ 494.380,44 lei în anul 2017, echivalentul a aproximativ 107.500 euro”, se arată în raportul încheiat de Corpul de control al primarului municipiului Deva.

Același document arată că anumite lucrări au fost contractate de serviciul primăriei la preţuri mult mai mari faţă de tariful pe care acesta îl solicita pentru activităţi similare prestate terţilor.

Conform Raportului de Controlo, pentru toaletarea a 216 copaci de pe marginea DN7, SPIGM Deva a contractat servicii mai scumpe de opt ori faţă de tarifele proprii. SPIGM percepea pentru toaletarea unui arbore 31,84 lei, însă a achiziționat,prin SEAP, servicii la un preț de 252,10 lei, fără TVA.

”De aici rezultă un prejudiciu estimativ adus instituţiei de aproximativ 47.576,16 lei”, se arată în raport.

Același raport mai dă ca exemplu activitatea de întreţinere a spaţiilor verzi desfăşurată cu ajutorul deţinuţilor de la Penitenciarul Deva. Pentru transportul acestor persoane de la penitenciar la locul de muncă şi retur, SPIGM Deva a acceptat un preţ mai mare decât dublul practicat de alte firme de transport în comun.

Prețul unui bilet dus-întors pe ruta Deva-Bârcea Mare e 11 lei, însă prețul practicat de operatorul de transport în relația cu SPIGM este de 27,9 lei/persoană.

”Estimăm un prejudiciu în valoare de aproximativ 79.789 lei, din suma de 127.782 lei achitată”, mai arată raportul.

O altă achiziţie contestată este cea a unei autoutilitare vechi de 10 ani pe care SPIGM Deva a cumpărat-o prin SEAP. În caietul de sarcini era menţionat faptul că vehiculul trebuia să fie fabricat în anul 2007. După achiziție, primăria a investit alţi bani în reparaţii, deşi mașina se afla în garanţie. În acest caz, Corpul de control al primarului spune că se poate considera prejudiciu suma de 25.000 lei, rezultată din supraevaluarea achiziției.

Mai mult, pentru contractul de tăiere definitivă a 30 de arbori, externalizat și el, SPIGM a pus la dispoziție și doi angajați ai serviciului.

Gestionare ineficientă a fondurilor

Raportul face referire și la contractele de închiriere de autoutilaje. Spun că acestea demonstrează ”o gestionare ineficientă a fondurilor SPIGM Deva.

”Se observă că SPIGM Deva, deși achiziționează prin SEAP produsele, serviciile și lucrările de care are nevoie, colaborează doar cu un cerc restrâns de societăți comerciale. (…) Se preferă închirierea de utilaje și servicii fără o fundamentare temeinică, fiind invocată doar lipsa de personal și utilaje”, mai arată raportul de control.

SPIGM are 4 mașini de tuns gazonul, 25 de motocoase, 22 motofierăstraie, 22 motofoarfeci, 31 trimere, două cositori cu perii și un tractor cu accesorii pentru tuns gazonul.

La finele raportului de control se arată că pe 28 decembrie anul trecut, IPJ Hunedoara – Serviciul de Investigare a Fraudelor a solicitat de la SPIGM o serie de documente aferente perioadei 2015-2017.

Deficiențele de la SPIGM reprezintă și motivul pentru care primarul Florin Oancea cere consilierilor locali schimbarea din funcție a viceprimarului Răzvan Mareș, cel care a avut în atribuții acest serviciu.

Vezi aici raportul Corpului de Control al primarului Florin Oancea

I-concluzii raport