Muntele și mineritul, îmbinate la muzeu. O colivie de la Livezeni va fi punctul de atracție de la subsol

0
226

Lucrările de modernizare a Muzeului Mineritului sunt în toi. Constructorul lucrează la interior, în cadrul proiectului ce are ca termen de finalizare vara anului viitor. Muntele și mineritul vor fi îmbinate la muzeu. La mansardă, actualul Muzeu al Mineritului va găzdui Muzeul Muntelui, în timp ce la subsol va fi amenajată o galerie de mină.

Mineritul, la muzeu

Muzeul din Petroșani va rămâne printre puținele locuri care vor vorbi despre mineritul din Valea Jiului. Singurul muzeu cu acest profil din România este reabilitat din fonduri europene. Constructorul lucrează la interior, unde a fost dărâmat aproape totul pentru a putea fi reconstruit.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, susține că finalizarea proiectului va însemna o mai bună compartimentare a spațiului, dar și digitalizarea muzeului.

Practic se schimbă toată clădirea. Se reabilitează, dar se va dubla și spațiul de expunere a acestui muzeu. Proiectul este finanțat pe fonduri europene. După finalizarea proiectului, ca o noutate, tot muzeul va putea fi vizitat și virtual”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Proiectul are o valoare de un milion de euro. Sunt bani europeni pentru modernizarea unei instituții unice în România. Din vechiul muzeu vor rămâne doar pereții exteriori.

Colivie în subsol, muntele la mansardă

Reprezentanții administrației locale susțin că la muzeu trebuie să ajungă o colivie de la mina Livezeni. Aceasta va fi recondiționată și amplasată în subsolul clădirii. Tot aici va fi amenajată și o galerie de mină.

Constructorul care și-a adjudecat contractul spune că lucrarea este una dificilă.

Gradul de dificultate a lucrării este destul de ridicat. Proiectul are termen de execuție un an de zile, dar depinde și de factorii naturali. Dacă va fi o iarnă mai grea atunci probabil vor fi sistate pe perioada înghețului o parte dintre lucrări”, susține Ioan Tupiță, reprezentantul constructorului.

La mansarda clădirii va fi amenajată o secție destinată muntelui.

Vrem să extindem sfera de activitate a muzeului. Vom înființa la etaj Muzeul Muntelui. Avem o serie întreagă de exponate primit în custodie de către asociațiile de profil pe care vrem să le expunem și să le punem în valoare”, explică primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Odată finalizat proiectul, reprezentanții administrației locale speră să crească și vizibilitatea muzeului. Cei care vor trece pragul acestuia vor avea ce vedea.

Bănuiesc că parterul, cu exponatele lui va fi interesant. Practic toate sunt interesante. Subsolul cu simularea unei galerii de mină, partea de mansardă cu muzeul muntelui. Vor fi destul de atrăgătoare pentru turiști”, spune reprezentantul constructorului.

Un lift va face legătura între subsol, etaj și mansardă, astfel că muzeul va putea fi vizitat și de persoanele cu handicap locomotor. Muzeul ar urma să fie dotat cu instalații, echipamente pentru asigurarea utilităților și condițiilor de climatizare, dar și un sistem antiefracție. Proiectul prevede și amenajarea suprafeței exterioare cu alei, trotuare, spații verzi, precum și realizarea unei platforme betonate pentru prezentarea exponatelor exterioare și a unui spațiu tip piațetă în fața clădirii.

Clădirea în care funcționează muzeul este monument istoric, fiind inclus în Lista Monumentelor Istorice din România sub denumirea “Primul sediu al S.A.R. Petroșani, azi Muzeului Mineritului”.