9 luni. Atât i-a trebuit premierului Viorica Dăncilă să dea un răspuns legat de Valea Jiului

0
789

Valea Jiului e extrem de importantă pentru coaliția de la Guvernare. La nivel declarativ. Faptic, lucrurile stau altfel. Chiar și răspunsurile la întrebări legate de această zonă au nevoie de 9 luni pentru „concepție„.

Răspuns pentru Valea Jiului ”născut la termen„

O interpelare a unui parlamentar de Valea Jiului către premierul Viorica Dăncilă a avut nevoie de 9 luni pentru a primi un răspuns. În noiembrie, parlamentarul hunedorean este informat că în martie anul curent va avea loc o întâlnire între reprezentanți ai Guvernului și Comisia Europeană. Pentru Valea Jiului. Situația reflectă modul în care politicienii se apleacă asupra problemelor pe care le au românii.

Viorica Dăncilă e mai preocupată de remanierea miniștrilor și problemele din PSD. Care sunt mult mai aprige decât cele ale Văii Jiului.

Întrebare din februarie

În 2 februarie anul curent, Carmen Hărău, senator PNL de Hunedoara, i-a adresat o întrebare premierului Viorica Dăncilă. Hărău era interesată de proiectul pilot pe fonduri europene pentru regiunile care au pierdut sau riscă să-şi piardă producţia de cărbune.

Zilele au trecut, la fel ca și termenul legal de remitere a răspunsului. Viorica Dăncilă, premierul României, și-a făcut timp după 9 luni să trimită răspunsul. Și dacă folosea Poșta Română, informarea ajungea mai repede la destinatar.

Documentul semnat de Viorica Dăncilă este înregistrat în 29 septembrie, iar la Senat pe 2 noiembrie. Asta deși Paul Stănescu, cel care deținea funcția de vicepremier, redactase răspunsul la întrebarea parlamentarului hunedorean încă din luna martie.

Răspuns ce nu are legătură cu realitatea

vezi răspunsul integral aici    b 12 02 HARAU 1094 C

După atâtea luni de așteptare, premierul nu s-a sinchisit nici măcar să dea un răspuns ancorat în realitate.

”România și-a exprimat deja intenția de a adera la această platformă (Platform on Coal Regions in Transition-n.r.) și de a beneficia de asistență tehnică, urmând să aibă loc o reuniune pe această temă între reprezentanții României și ai Comisiei Europene în a doua parte a lunii martie a anului curent”, se arată în răspunsul semnat încă din martie de Paul Stănescu, dar trimis de Viorica Dăncilă abia la finele lunii septembrie.

Din primăvară și până acum, la nivel declarativ, România a mai făcut ceva pași pentru a include Valea Jiului în programul UE destinat regiunilor carbonifere în tranziție. Guvernul a cerut autorităților locale din această zonă o listă cu proiectele de care au nevoie. Și, cam atât.