Mortul e de vină. Accidentele mortale de muncă așteaptă după instituțiile statului

0
328

Anul 2017 a fost unul care  a adus mai multe accidente mortale de muncă în județul Hunedoara. Mai multe persoane și-au pierdut viața, și, chiar și la opt luni de la unul dintre accidente încă nu se cunosc cauzele acestuia. Inspectorii de muncă, dar și procurorii, așteaptă după instituțiile statului pentru a da un răspuns anchetelor respective. Numai că în România s-a împământenit ideea că mortul e de vină.

Morții sistemului

În luna aprilie a acestui an, doi bărbați și-au pierdut viața pe calea ferată din județul Hunedoara. Cei doi mecanici de locomotivă au murit în urma unui accident feroviar ce a avut loc între localitățile Bănița și Merișor.

Marfarul pe care îl conduceau a deraiat de pe șine, iar locomotiva s-a cufundat în pământ. Cei doi ai murit, ancheta a fost deschisă.

La opt luni de la tragedie nu se cunoaște nimic despre cauzele care au produs-o.

Inspectorii de muncă, dar și procurorii așteaptă ca cei de la AGIFER – Agenția de Investigare Feroviară Română – nu au finalizat încă ancheta care ar urma să stea la baza dosarului.

Conform informațiilor GDD, AGIFER, are la dispoziție un an să-și finalizeze dosarul. Asta în condițiile în care ITM-ul spre exemplu trebuie să dea un verdict în 30 de zile.

În vara acestui an, luna iulie mai exact, un adolescent de 17 ani și-a pierdut viața strivit de un tractor pe aerodromul din Săulești. Băiatul, instructor de zbor, conducea un tractor în apropierea pistei.

Nici în acest caz nu se cunosc cauzele care au condus la moartea acestuia. Tot din cauza faptului că instituțiile aeronautice nu au dat încă răspunsuri la întrebările ridicate în Hunedoara.

În octombrie, trei mineri și-au pierdut viața în minele din Valea Jiului.

Doi mineri și-au pierdut viața și unul a fost rănit în urma unei surpări care s-a produs pe 5 octombrie într-un abataj al Minei Lupeni. Victimele făceau parte dintr-o echipă de 11 mineri care lucra în subteran, opt dintre aceștia reușind să scape din abataj.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a dat ancheta ca finalizată de mai multe ori. În fapt, expertiza necesară în acest caz a fost predată abia săptămâna trecută. Acum, inspectorii de muncă și procurorii trebuie să facă ceilalți pași necesari pentru a ajunge la un verdict.

Tot în octombrie, dar la finele lunii, un alt miner și-a pierdut viața. De data aceasta în urma unei aprinderi de metan la mina Uricani. Expertiza în acest caz nu e gata, așa că ancheta bate pasul pe loc.

În urma celor două accidente de mină soldate cu morți au mai existat și trei răniți grav.

La începutul lunii noiembrie alte trei persoane și-au pierdut viața într-un accident de muncă. O echipă de muncitori ce efectua lucrări de infrastructură în zona Peştera Bolii a fost surprinsă de un mal de pământ. Niciunul nu a mai putut fi salvat.

Și în acest caz hârtiile ce trebuie deslușite sunt multe, iar cauza care a condus la producerea accidentului, necunoscută.