Încălzirea de la Brad, subvenționată cu bani de la Guvern

0
71

Municipiul Brad din județul Hunedoara primește bani de la fondul de rezervă pentru încălzirea din această iarnă.

Guvernul a aprobat, miercuri, suma de 115 milioane de lei din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția lui pentru asigurarea alimentării populației cu energie termică.

Printre cele 13 localități din 12 județe, se numără și municipiul hunedorean Brad.

Conform hotărârii de Guvern, administrația locală din Brad primește 5,3 milioane de lei.

Municipiul Brad folosește pentru încălzire păcura, în localitatea hunedoreană fiind cea mai scumpă gigacalorie din țară.

În Brad nu există rețea de gaz metan. Singura sursă de încălzire e o centrală cu păcură situată în afara orașului. Prețul combustibilului a crescut însă de peste 6 ori în ultimii ani, motiv pentru care și gigacaloria de aici trecând de 1000 de lei.

Cea mai mare parte din sumă era susținută însă de administrația locală. Banii de la Guvern vin tocmai pentru a acoperi costul la energia termică.

Actul normativ a fost adoptat la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, ca urmare a solicitărilor făcute de către unitățile administrativ-teritoriale care au constatat, la pregătirea activităților specifice sezonului rece, că nu au capacitatea financiară pentru a susține cheltuielile legate de asigurarea agentului termic populației.