Ministrul Fondurilor Europene: Doresc ca ApaServ, ca model, să fie multiplicat în toate județele țării

0
134

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, susține că modelul ApaServ, compania de apă din Valea Jiului care a reușit să semneze al doilea proiect pe fonduri europene, să fie implementat la nivelul întregii țări. Operatorul de apă din Valea Jiului se mândrește cu cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene, având acum în lucru un proiect de reabilitare a rețelelor de apă și stațiilor de tratare de circa 90 milioane de euro.

ApaServ, model pentru toate companiile de apă

Rovana Plumb a participat, vineri, la întâlnirea ABA Olt-Jiu, organizată de ApaServ.

”Țin să felicit în primul rând ApaServ. Exact acum un an de zile semnam contractul de finanțare pentru asistența tehnică în ceea ce privește dezvoltarea master planului privind infrastructura de apă și apă uzată din Valea Jiului. De asemenea, doresc ca ApaServ, ca model, să fie multiplicat în toate județele țării. Practic este un proiect nou și sunt convinsă că împreună vom duce la îndeplinire și vom atinge obiectivele pe care ni le-am propus prin programul de guvernare, astfel încât cetățenii să aibă o viață mai bună și să beneficieze de tot ceea ce poate aduce prin implementare un proiect finanțat pe fonduri europene”, a declarat Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

Probleme și soluții pentru accesarea fondurilor europene

În cadrul întâlnirii de vineri de la ApaServ, la care au participat toți reprezentanții companiilor de apă de pe cursurile Oltului și Jiului, s-au discutat probleme și s-a încercat găsirea de soluții pentru accesarea fondurilor europene în acest sector.

”Trebuie să găsim soluții astfel încât nu numai absorbția banilor europeni să fie mai rapidă, dar în primul rțnd cetățenii să beneficieze de serviciile publice de utilitate, apă potabilă și sistemul de canalizare. Avem pentru acest exercițiu financiar, pus la dispoziția României, pentru infrastructura de apă și apă potabilă, 3 miliarde de euro”, a mai spus ministrul Rovana Plumb.

La rândul său, directorul ApaServ, Costel Avram este sigur că vor fi identificate cele mai bune soluții.

”Împreună putem găsi soluții pentru fondurile europene”, susține Costel Avram.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a semnat, pe 19 mai 2017, la Petroșani, contractul de finanțare al proiectului ApaServ pentru modernizarea rețelelor de apă și canalizare.

Proiectul, co-finanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, are o valoare totală aprobată de 384.329.650,38 lei (cca. 90 de milioane de euro). 85% din valoarea contractului reprezintă fonduri europene nerambursabile. Alte 13 procente vor fi alocate de la bugetul de stat. Restul de 2 la sută va fi asigurat din contribuțiile locale ale Consiliilor Locale și Consiliul Județean Hunedoara (acționarii ASVJ).

În cadrul acestui proiect vor fi reabilitați 29,2 km aducțiuni (din care aducțiune Câmpu lui Neag – 4,2 km). Tot în cadrul acestui proiect vor fi reabilitați peste 69 kilometri de rețele de apă (Petroșani-18,4 km, Petrila-9,2 km, Aninoasa-1,9 km, Vulcan-16,0 km, Lupeni-17,1 km, Uricani-7,0 km). Totodată, va fi extinsă rețeaua de apă pe 8 kilometri, în Câmpu lui Neag.

În cadrul aceluiași proiect vor fi reabilitați 47,3 km (Petroșani-11 km, Petrila-7,4 km, Aninoasa-2,5 km, Vulcan-7,2 km, Lupeni-12,8 km, Uricani-6,4 km). Proiectul mai presupune modernizarea stațiilor de tratare Taia și Zănoaga precum și șase stații de pompare. Un alt punct al proiectului îl constituie realizarea unui sistem centralizat SCADA. Vorbim inclusiv de branșamente electrice, dar și achiziția de utilaje și echipamente pentru intervenții în sistemele de apă și apă uzată.

Proiectul se va derula până 31 decembrie 2023.

Proiectul ApaServ este primul proiect nou de investiţii în exerciţiul financiar 2014 -2020, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Reprezintă, totodată, cea mai mare investiție în infrastructura de apă şi apă uzată în Valea Jiului.