Minerii ar putea întreține eolienele. Curs de recalificare cu angajare la final

0
829

Industria minieră din Valea Jiului este în continuă restrângere a activității. Sute de mineri urmează a fi concediați colectiv în cursul acestui an. Pentru cei care părăsesc sistemul, sau au ieșit la pensie la 45 de ani, Ministerul Energiei propune un proiect menit să-i mențină pe piața muncii.

Recalificare pentru eoliene

Valea Jiului este parte a platformei europene destinată regiunilor carbonifere în tranziție, iar unul dintre proiectele pentru această zonă presupune recalificarea minerilor.

”Este vorba despre un curs de școlarizare pentru întreținerea ți montarea echipamentelor eoliene, fotovoltaice, pentru distribuția energiei electrice. E un program complex și de lungă durată susținut de Ministerul Energiei”, A DECLARAT Michael Melczer, consilier al ministrului Energiei.

Programul de reconversie profesională care are ca scop pregătirea minerilor tineri pensionari sau disponibilizați pentru o nouă meserie. Una adiacentă celei cunoscută de ei.

”Intenția este să dezvoltăm un centru în Petroșani, la Universitate, astfel încât aici să școlarizăm personalul deja existent în Valea Jiului. Nu este vorba de relocarea oamenilor din Vale, ci dimpotrivă, ei vor rămâne aici și de aici echipele vor fi trimise unde este nevoie în România sau țări europene„, a completat Melczer.

La finalul cursului, care va avea mai multe module, cursanții vor intra din nou pe piața muncii.

”Ceea ce este foarte important, la terminarea cursului vor avea un loc de muncă, deci nu e un program care să repete istoriile nefericite trecute, este ceva nou care le asigură și un loc de muncă”, a completat consilierul ministrului Energiei

Părți în acest proiect sunt Asociația Română pentru Energie Eoliană care cuprinde coloși precum CEZ și Universitatea Petroșani. Startul proiectului va avea loc luni. Este cel de-al treilea proiect propus de ministerul Energiei pentru Valea Jiului după Planeta Petrila și hub-ul de hidrogen.