Mineri lăsați fără salarii pe ultimele luni ale acestui an

0
2763

Aproape 400 de angajați ai Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului riscă să nu își încaseze salariile pe acest sfârșit de an. Totul din cauză că fostul ministru al Energiei, Anton Anton, a demisionat odată cu ieșirea ALDE de la Guvernare.

Nu are cine semna majorarea subvenției

Lipsa unui ministru la Energie face imposibilă aprobarea unor acte care se referă la funcționarea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului. Activitatea societății poate fi blocată, iar angajații să nu își încaseze salariile.

”În primul rând este vorba despre salarii, este vorba despre energie electrică și este vorba despre plățile compensatorii care sunt aferente planului de închidere și de care trebuie să beneficieze toți angajații care pleacă din sistem”, a declarat Petru Drăgoescu, director tehnic SNIMVJ.

Problemele au plecat de la aprobarea, la începutul acestui an, al unui cuantum mai mic al subvenției de care beneficiază minele neviabile din Valea Jiului, Paroșeni și Uricani, cele care compun Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului. Societatea a primit doar 52 de milioane de lei din cele 60 de milioane pe care trebuia să le primească în baza unei decizii aprobată de Comisia Europeană. La rectificarea bugetară din vară, suma a fost întregită. Însă problemele continuă.

”Sumele care erau alocate Ministerului Energiei s-au reîntregit, dar din păcate, din lipsă de ministru în momentul de față nu pot fi promovate aceste acte normative: o hotărâre de Guvern pentru reîntregirea ajutorului de stat alocat de statul român conform deciziei Comisiei Europene și, cel de-al doilea, rectificarea bugetară ca să ne dea posibilitatea să ne desfășurăm activitatea așa cum prevede proiectul tehnic și planul de închidere până la finele acestui an”, a mai spus Drăgoescu.

Dacă la Ministerul Energiei nu este numit un ministru, iar hotărârile necesare întregirii ajutorului de stat nu sunt promovate rapid, minerii de la SNÎMVJ riscă să rămână fără salarii din noiembrie. Minele din cadrul SNÎMVJ nu mai exploatează cărbune. Singurele venituri ale societății care mai are circa 370 de angajați sunt formate din subvenția acordată în baza deciziei 787/2010 a Comisiei Europene. Este vorba de ajutor de stat pentru închiderea minelor de huilă necompetitive.