Mai mulți asistați social și-au pierdut ajutoarele pentru că au refuzat să muncească

0
908
foto. Ziare live

Legea prin care beneficiarii de ajutor social își pierd dreptul dacă refuză să muncească a intrat în vigoare de câteva săptămâni. A făcut deja câteva victime și în județul Hunedoara.

Nu au vrut să muncească, au rămas fără ajutorul social

Directorul AJOFM Hunedoara, Nicolae Fara, susține că a existat și până acum o lege care permitea tăierea ajutoarelor sociale celor care refuzau să muncească. Numai că prin noua lege, promulgată în iulie, s-au înăsprit condițiile.

De la intrarea în vigoare a așa numitei legi împotriva lenei, câțiva hunedoreni și-au pierdut ajutoarele sociale.

”Am avut câteva acțiuni în care au fost câteva persoane care au refuzat să meargă acolo unde li s-a dat repartiție. Acestea au fost tăiate de la plata ajutorului social”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Nicolae Fara.

Potrivit sursei citate, cazurile au fost în special în zona Simeria. Nu există însă încă o situație clară a tăierilor indemnizațiilor sociale.

”Tăiem indemnizația de șomaj și cea de ajutor social pentru toate persoanele pe care le avem în evidențe și refuză un loc de muncă. Refuză nemotivat, pentru că refuzul poate fi și motivat”, a mai spus directorul AJOFM Hunedoara.

Peste 400 de beneficiari la Petroșani. Doar 118 sunt apți de muncă

Cristina Mraz, directorul Serviciului de Asistență Socială și Protecția Copilului din cadrul Primăriei Petroșani, susține că niciun beneficiar de ajutor social nu și-a pierdut dreptul.

În Petroșani sunt circa 200 de dosare de ajutor social, cu 412 beneficiari. Dintre aceștia doar 118 au drept de muncă. Restul sunt vârstnici, bolnavi, mame cu copii sub 7 ani.

Conform noilor prevederi, o persoană care refuză un loc de muncă oferit pierde dreptul la ajutor social.

“Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”, spune legea.

Aceleași modificări aduse modului de acordare a venitului minim garantat arată că persoana care a rămas fără ajutorul social în urma refuzului de a ocupa un loc de muncă, poate face o nouă cerere pentru dobândirea acestuia. Dar numai după 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social.

O altă modificare prevede că persoanele care primesc ajutor social trebuie să facă muuncă în folosul comunităţii, în cuantumul banilor primiţi.

Modificările vin ca urmare a inițiativei fostului președinte interimar al PNL Hunedoara, Florin Roman.

Până acum, legea le dădea dreptul să refuze de trei ori să muncească. Mai mult, nici adeverințele care ar atesta că nu pot munci nu ar urma să le mai fie de folos. Vorbim de cei care vor să scape cu orice preț de muncă.