Lot de autostradă recepționat, dar interzis traficului. Ministerul de resort acuză șantaje

0
352

Oficialii de la Transporturi au recepționat lotul 4 al autostrăzii Deva-Lugoj.  Tronsonul este parte integrantă a coridorului 4 Pan european ( Rin- Dunăre) , iar pe traseul acestuia se află și celebrul deal al liliecilor. Deși recepția a fost făcută, autostrada nu a fost deschisă traficului rutier.  Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc susține că autostrada Lugoj-Deva ar putea fi oferită traficului, iar problemele identificate ar putea fi remediate şi după deschiderea circulaţiei. Acesta apreciază comportamentul constructorului spaniol drept un şantaj.

Fără bretele de descărcare a traficului

Asta pentru că bretelele rutiere care ar fi permis descărcarea traficului auto de pe lotul 4, se află pe lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva, pe care nu a putut fi începută recepția din cauză că nu au fost îndeplinite condițiile tehnice necesare.
Recomandarea ca recepția să nu fie demarată pe lotul 3, a venit chiar din partea Consultantului, care a monitorizat șantierul.
Valoarea contractului pentru lotul patru este de peste 419 milioane lei fără TVA

Șantaj din partea constructorului

„Lotul se putea deschide, dar ambiţia acestui constructor de nu prelungi (perioada de garanţie) şi practic de a aplica un şantaj. Nu deschid în circulaţie decât dacă îmi accepţi ca garanţia să rămână la 4 ani. Nu, ori acceptă condiţiile statului român care sunt de bun simţ şi nu exagerăm cu nimic. Ştiţi bine că termenul de implementare a proiectului a fost depăşit. Îl reziliem, îl punem noi în trafic şi facem noi lucrările care sunt”, a declarat Răzvan Cuc, potrivit MEDIAFAX.

Ministrul susține că săptămâna trecută a cerut de două ori recepţia finală a lucrărilor, o dată miercuri, o dată vineri. Şi i s-a spus că nu sunt finalizate.

”Lucrările pot fi făcute şi sub trafic. Poate fi deschisă traficului autostrada, dar nici nu putem să nu admitem că sunt anumite probleme şi să închidem ochii. Mergem pe calea legală, şi facem lucrurile aşa cum trebuie. Nu cedez la şantaje. Ori fac lucruri de calitate ori dacă nu pleci acasă cu certificat negativ constatator, cu penalităţi, aşa cum trebuiau aplicate de mult”, a mai spus ministrul.

Și lotul trei al autostrăzii Deva Lugoj ar fi trebuit recepționat odată cu lotul al patrulea. Numai că recepția a fost imposibilă din cauza deficiențelor. Ca atare, traficul pe cei 43 de kilometri aferenți loturilor 3 și 4 nu va fi deschis de Sfânta Maria așa cum promitea ministrul Transporturilor,