Jiul Petroșani, 100 de ani de la înființare

0
891

Administrația locală de la Petroșani a marcat 100 de ani de la înființarea echipei de fotbal Jiul Petroșani. În trecut câștigătoare a Cupei României, Jiul se zbate acum în ligile inferioare ale competiției fotbalistice. Reconstrucția este una dificilă, în condițiile în care Valea Jiului nu are oameni de afaceri dispuși să susțină fotbalul.

Centenar la Petroșani

Fostele glorii ale Jiului Petroșani au primit diplome, dar și o carte între paginile căreia e scrisă istoria de 100 de ani a Jiului. La 100 de ani de la înființarea echipei cunoscută pentru echipamentul alb-negru, stadionul din localitatea Petroșani a fost redenumit, purtând de acum numele lui Petre Libardi, mijlocașul care a jucat la Jiul Petroșani din 1963 până în 1975.

”Este un moment important în viața oricărui club sportiv și în viața oricărei comunități. Petroșaniul are noroc și noi suntem mândri de faptul că avem o istorie atât de bogată din punct de vedere fotbalistic, dar și din punct de vedere social, al vieții oamenilor de aici. Clubul Jiul este strâns legat de activitatea minieră, inclusiv prin simbolistica pe care o are”, a declarat Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Fostele glorii ale Jiului, nume mari ale fotbalului românesc, spun că este păcat că la echipa petroșăneană nu se mai face performanță.

”O perioadă foarte prolifică pentru Jiul. Am jucat două finale, una dintre ele am câștigat-o. A fost și finala cupei balcanice. A fost o perioadă bună pentru Jiul cu rezultate bune. Era un fotbal mai romantic, mai ofensiv, se punea accent mai mult pe creație. Dacă la Jiul nu se mai poate face performanță nu reușim decât să ne întâlnim din când în când cum e acestă ocazie, să ne bucurăm”, a declarat Gheorghe Mulțescu.

Chiar dacă acum doar istoria mai este de partea echipei din Petroșani, speranța unor vremuri mai bune nu s-a stins.

”Ar putea să facă mai mult primăria să ajute fotbalul, să facă o echipă aici că merită Valea Jiului”, a mai spus Mulțescu.

Administrația locală afirmă că Jiul este în reconstrucție, și că lucrurile se fac pas cu pas.

”Vrem să mergem mai departe, e un nou început. Construim de la zero aproape ceea ce a însemnat echipa Jiul”, a completat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Manifestările dedicate celor 100 de ani de la înființarea echipei Jiul Petroșani s-au finalizat cu un meci de fotbal. O partidă între foștii jucători ai Jiului. Meciul s-a terminat la egalitate, 3-3. Ultrașii Jiului sunt cei care au făcut ca atmosfera pe stadion să fie ca în trecut, atunci când echipa juca meciuri oficiale în liga națională. Pentru anul viitor, obiectivul administrației locale e ca Jiul Petroșani să jungă în divizia C.