Închiderea Termocentralei Mintia, amânată de cereri de intervenție

0
433
foto: Adevarul

Termocentrala Mintia mai scapă câteva săptămâni. Ca atare poate funcționa în continuare. Procesul în care a făcut apel la sentința prin care Judecătoria Deva a menținut procesul verbal al Gărzii de Mediu – de dispunea oprirea instalațiilor – a fost din nou amânat. Salvarea termocentralei e reprezentată de cererile de intervenție formulate în dosar. Depunerea acestora înseamnă automat termen pentru studierea lor.

Proces reluat în mai

Tribunalul Hunedoara a decis, luni, amânarea procesului dintre Termocentrala Mintia și Garda de Mediu pentru luna mai. O nouă cerere de intervenție accesorie a fost formulată în dosar. De data aceasta vrea să fie parte în proces Primăria Vețel.

”Amână cauza faţă de cererea de intervenţie accesorie formulată de către UAT Comuna Veţel, şi pentru ca părţile să îşi exprime în scris punctul de vedere cu privire la admisibilitatea în principiu a cererilor de intervenţie accesorie formulate în cauză”, se arată în soluția pe scurt a instanței.

Nu este prima cerere de intervenție din acest dosar. În ianuarie a depus o cerere de intervenţie accesorie conducerea Sindicatul Solidaritatea Hunedoara. Anul trecut, atât Greenpeace cât și Primăria Deva au formulat cerere de intervenție în acest proces. Sindicatul Liber Independent Electrocentrale Deva-Mintia este deja interveninent în dosar.

Gură de aer pentru PSD

Directorii social-democrați ai Complexului Energetic Hunedoara – dar și politicienii care-i girează, pot sta liniștiți. Termocentrala Mintia mai poate funcționa – dacă are cu ce – până cel puțin la începutul lunii mai. Nu de alta, dar procesul este în faza de apel, iar o soluție definitivă, ce ar menține decizia instanței de fond, ar conduce la închiderea termocentralei.

Încă din vara lui 2015 Garda de Mediu a dispus sistarea activității la unitatea hunedoreană de producere a energiei. Sancțiunea a venit ca urmare a faptului că la Mintia nu sunt îndeplinite condițiile de mediu cerute de UE.

Conducerea complexului a contestat în instanță respectivul proces-verbal. Judecătoria Deva a dat dreptate, anul trecut, comisarilor de mediu, păstrând astfel procesul verbal de sistare a activității.

CEH a făcut însă apel la decizia dată de instanța deveană, ultima cale pe care o mai are pentru menţinerea activităţii de aici.

Trebuie menționat că directorii numiți politic de la CEH nu au făcut nimic pentru conformarea Termocentralei Mintia la condițiile de mediu impuse de UE.

Abia anul acesta, prin luna ianuarie, conducerea complexului a decis să ceară APM Hunedoara eliberarea autorizației de mediu pentru Mintia.

”Și în această nouă solicitare problema conformării la nivelul de emisii aprobat de directivele europene rămâne nerezolvată. Nivelul emisiilor este foarte mare față de nivelul acceptat. Deci deocamdată nu putem continua cu procedura de emitere a autorizației de mediu”, spunea, pentru GDD, Georgeta Barabaș, directorul APM Hunedoara.

Conform sursei citate, solicitarea autorizației reprezintă una dintre obligațiile de conformare la legislația de mediu.

”Doar să soliciți autorizație fără să îndeplinești și celelalte condiții nu e suficient”, mai completa Barabaș.

În aceste condiții, AMP Hunedoara nu va elibera autorizație de mediu pentru Termocentrala Mintia. Aici, conducerile CEH nici măcar nu au început lucrările de conformare a grupurilor la normele europene. Termocentrala Mintia nu mai are autorizație de mediu de la finele anului 2014.