Iazuri care și-au încetat activitatea la mijlocul anilor 2000, neînchise nici acum. Închiderea lor mai durează alți patru ani

0
201
foto ZHD

Mai multe iazuri de decantare din județul Hunedoara nu sunt nici acum închise. Activitatea acestora a încetat în anii 2005-2006, însă de atunci statul nu a fost în stare să le închidă și să le ecologizeze. Asta deși pe parcursul anilor s-au făcut lucrări în baza cărora s-au alocat și anumite sume. În unele cazuri autorizațiile sunt expirate, în altele constructorii cer în instanță rezilierea contractelor cu Ministerul Economiei. Conversmin, societatea condusă de președintele CA al CEH, social-democratul Ioan Stamin Purcaru va primi banii necesari pentru închidere de la Fondul de Mediu.

Conversminul lui Purcaru intră-n schema închiderii iazurilor

Ministerul Economiei a supus dezbaterii publice un proiect ce vizează modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1.034/2010. Prin acel document s-a aprobat finanțarea din Fondul pentru Mediu a lucrărilor de închidere a iazurilor de decantare din sectorul minier.

Invocând că a întâmpinat probleme în atribuirea contractelor pentru iazurile de decantare, Ministerul Economiei vrea să bage acum Conversminul lui Purcaru în schema închiderii.

Sacul fără bani al Conversminului îmbogăţeşte firmele de casă 280 mii lei pentru asistenţa tehnică la închiderea iazurilor de decantare de la Teliuc

”Pentru a asigura accesarea în totalitate a acestor fonduri şi redistribuirea sumelor aprobate şi neutilizate, propunem ca execuţia lucrărilor si serviciilor de proiectare, asistenţa şi consultanţa de specialitate (…) să fie contractate de Ministerul Economiei prin Conversmin SA”, se arată în proiectul Ministerului Economiei.

Potrivit aceluiași document, ministerul,  prin Conversmin beneficiază de finanţarea din Fondul pentru mediu. Mai mult, Ministerul Economiei, tot prin Conversmin, asigură şi este responsabil de monitorizarea postînchidere a lucrărilor de închidere pentru o perioadă de cel puţin 30 de ani.

Iazurile de la Certej și Teliuc ar fi trebuit închise încă din 2012. Mai durează încă vreo patru ani

La mina Certej trebuie închise iazurile de decantare de la Valea Miresului și Valea Mealu. Documentele tehnice întocmite în 2009 arătau că pentru această operațiune este nevoie de 24.463.977 lei. Statul a dat 4.463.967 lei, restul de 20 de milioane urmând a fi alocate de Fondul de Mediu.

Lucrăile, începute în baza unui contract din 2012, ar urma să fie finalizate, conform Ministerului Economiei, în decembrie 2022.

Aceeași situație este valabilă și în cazul iazurilor de decantare de la Mina Teliuc. Aici sunt trei astfel de obiective pentru închiderea cărora e nevoie de 18.211.064 de lei. Tot în baza documentațiilor din 2009. Statul a dat 4.461.064 de lei, iar Fondul de Mediu va asigura restul banilor. Lucrările de închidere ar trebui finalizate în iunie 2021.

Se cere rezilierea contractelor

Printr-o hotărâre a Guvernului, din 2016, perioada de alocare a fondurilor pentru iazurile de decantare s-a prelungit până la 31 decembrie 2018. Automat a fost modificată și perioada de execuție a lucrărilor. Prin același document, data de începere a lucrărilor a fost stabilită pentru octombrie 2016 la obiectivele miniere de la Certej, Teliuc și Tăușani. Asta pentru că ”atât S.C. ECOINVEST SRL Deva, executantul lucrărilor de închidere și ecologizare a iazurilor de decantare din cadrul perimetrelor miniere Certej si Teliuc, cât si S.C. Cartel BAU S.A. Cluj Napoca, executantul lucrărilor de închidere ți ecologizare a iazului de decantare Tausani, au declanșat procedurile de reziliere a contractelor”. Constructorul cere și aplicarea de penalități în sarcina Ministerului Economiei.

În perioada 2009 – 2012, Conversmin a cheltuit 546.310.436 lei, bani daţi de Ministerul Economiei

Mai mult, iazurile de decantare de la mina Teliuc au autorizația de construire expirată din toamna lui 2013. Pentru iazurile de la Certej autorizația de construcție și-a pierdut valabilitatea în 2014.